Tentoonstelling — 25 okt t/m 14 feb 2013

Een selectie van maximaal 33 Best Verzorgde Boeken, van producties van bekende uitgevers tot museumcatalogi, jubileumboeken van bedrijven tot moeilijk vindbare privé-uitgaven. Met een historie die teruggaat tot 1932 is de jaarlijkse uitverkiezing door een vakjury van de Nederlandse Best Verzorgde Boeken de oudste van Europa.

Ieder jaar presenteren het Stedelijk Museum en de Stichting De Best Verzorgde Boeken de mooiste boeken van het afgelopen jaar. Uit de 309 inzendingen uit 2013 zijn in totaal 33 boeken geselecteerd, die vanaf 25 oktober in het hart van het vormgevingscircuit van het Stedelijk Museum getoond worden.

De publicaties in de tentoonstelling onderscheiden zich in vormgeving, typografie, beeldbehandeling, grafisch-technische productie en in de afstemming tussen vorm en inhoud. De selectie gaat van producties van bekende uitgevers tot museumcatalogi, jubileumboeken van bedrijven tot moeilijk vindbare privé-uitgaven.

vakjury

De vakjury die dit jaar de boeken selecteerde, bestond uit uitgever Hanca Leppink, de grafisch ontwerpers Marlies Visser en Hans Bockting, drukwerkadviseur Johan Holterman en Bregitta Kramer, hogeschooldocent, drukwerkadviseur en handboekbinder.

Een greep uit de bijzondere boeken van 2013: The architecture of the book (gewone en XXL-editie), ontworpen door Irma Boom (Lecturis, Eindhoven); De grachten van Amsterdam, ontworpen door Lex Reitsma, i.s.m. Tessa van der Eem, Julian Kleyn, Ruben Daas (Explanation Design) en Bas van Vuurde (Uitgeverij THOTH, Bussum, Kunsthistorisch Bureau D'ARTS, Noordeinde); Zeven pogingen om een geliefde te wekken, ontworpen door Nico Richter met illustraties van Ineke Riem (De Arbeiderspers); Jurriaan Schrofer, proefschrift van Frederike Huygen, ontworpen door Karel Martens (binnenwerk en omslag) i.s.m. Jaap van Triest; Vía Pan Am van Kadir van Loduizen, ontworpen door Heijdens Karwei (Ydoc Publishing, Paradox, Edam).

Lange traditie

De tentoonstelling van De Best Verzorgde Boeken heeft een lange traditie in het Stedelijk Museum. In 1932 werd de eerste editie gepresenteerd, waarna de tentoonstelling met enkele onderbrekingen jaarlijks te zien is geweest in het Stedelijk. Het is de oudste jaarlijkse uitverkiezing door een vakjury van de Nederlandse Best Verzorgde Boeken in Europa.

Superbox

In de zaal naast Best Verzorgde Boeken is de tentoonstelling Superbox. Aanwinsten vormgeving te zien. 

Museumwinkel

Het overgrote deel van de boeken uit de tentoonstelling is te koop in de winkel van het Stedelijk Museum Amsterdam: Buchhandlung Walther König.
Meer informatie

De Best Verzorgde Boeken 2013 wordt mogelijk gemaakt door Antalis, Almere, BNO/Pictoright, Amsterdam en L. van Heek Textiles.

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat er speelt in het Stedelijk Museum.

inschrijven nieuwsbrief