Tentoonstelling — 28 sep t/m 28 okt 2016

Jaarlijks terugkerende presentatie van de best verzorgde boeken van het afgelopen jaar.

Perfect verzorgde boeken, zeer goed ontworpen boeken, bijzondere boeken, spannend uitgevoerde boeken. De inzending voor de Best Verzorgde Boeken 2016 werd gekenmerkt door een grote variëteit van uitstekend ontworpen boeken. 

De afzet en de omzet stijgen weer in het boekenvak. De crisis is mogelijk ten einde en het boek is overeind gebleven. Het krijgt weer waardering, ook onder jongere generaties, ondanks de sombere voorspellingen die over het voortbestaan van het boek werden gedaan sinds het opkomen van het digitale tijdperk. Dat is ook voor jonge ontwerpers, die opgeleid worden aan de diverse Nederlandse academies, een goed signaal om zich vooral ook te blijven verdiepen in het boek als informatiedrager. 

De hoge kwaliteit maakte het juryproces van de 298 inzendingen zeer boeiend.  De vakjury bestond uit: Remco van Bladel (grafisch ontwerper), Carolien Glazenburg (conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum Amsterdam), Yolanda Huntelaar (grafisch ontwerper), Freek Kuin (creatief directeur drukkerij robstolk®), Eelco van Welie (directeur nai010 uitgevers). 

Uit bijna 600 inzendingen uit 32 landen heeft de internationale jury van de Schönste Bücher aus aller Welt de Nederlandse selectie van De Best Verzorgde Boeken 2016 drie prijzen toegekend. Te weten: de hoofdprijs, de Gouden Letter voor Ornithology van Anne Geene & Arjan de Nooy, een Zilveren medaille voor (Un)expected van Peter Dekens en een Bronzen medaille voor Dwars Vers met door Ans Bouter vertaald werk van Emily Dickinson & Edna St. Vincent Millay.

Alle inzendingen zullen te zien zijn op een beeldscherm in de tentoonstelling evenals de keuze van de Studentenjury.