Tentoonstelling — 28 sep t/m 27 okt 2018

Jaarlijks terugkerende presentatie van de best verzorgde boeken van het voorgaande jaar.

De jaarlijkse tentoonstelling van de 33 Best Verzorgde Boeken is weer te zien in het Stedelijk. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1926 is de jaarlijkse uitverkiezing door een vakjury van de Nederlandse Best Verzorgde Boeken de oudste van Europa. De selectie wordt jaarlijks tentoongesteld in het Stedelijk en op een aantal andere plekken in binnen- en buitenland. Net als andere jaren wordt aanraken aangemoedigd. Alle boeken kunnen op de hand worden bekeken.

Uit 342 inzendingen maakte een vakjury de selectie. De boeken zijn beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze.

De Nederlandse vakjury bestond uit vertegenwoordigers uit het boekenvak, de ontwerpbranche en de grafische bedrijfstak: ontwerpers Yolanda Huntelaar en Michaël Snitker, Freek Kuin (creatief directeur drukker robstolk®), Marije Sietsma (directeur Uitgeverij Loopvis) en Suzanne Bogman (Hoofd Publicaties Van Gogh Museum Amsterdam).

Rob van Hoesel heeft dit jaar de catalogus ontworpen; hij is daarin bijgestaan door Carel Fransen. Als vorm heeft hij gekozen voor een naslagwerk met tabs, waardoor de 33 winnaars ieder een eigen tab en dus een eigen podium krijgt.