Tentoonstelling — 25 sep t/m 30 okt 2019

Presentatie van de Best Verzorgde Boeken 2018.

Ieder jaar presenteren het Stedelijk Museum Amsterdam en de Stichting Best Verzorgde Boeken de door een jury geselecteerde inzendingen door uitgevers van hun uitgaven van het voorgaande jaar. Uit de 295 inzendingen uit 2018 zijn in totaal 33 boeken geselecteerd, die vanaf 25 september in de Audizaal van het Stedelijk Museum worden getoond.

De publicaties in de tentoonstelling onderscheiden zich in vormgeving, typografie, beeldbehandeling, grafisch-technische productie en in de afstemming tussen vorm en inhoud. De selectie gaat van producties van bekende uitgevers tot museumcatalogi, jubileumboeken van bedrijven tot moeilijk vindbare privé-uitgaven.

©Gerlinde de Geus
Foto © Gerlinde de Geus

De vakjury die dit jaar de boeken selecteerde, bestond uit Michaël Snitker (ontwerper), Mijke Wondergem (ontwerper), Eelco van Welie (directeur NAI010 uitgevers), Martijn Kicken (adviseur bij drukkerij Tielen) en Suzanna Héman (assistent conservator Stedelijk Museum Amsterdam).

Een greep uit de bijzondere boeken van 2018: AMSTERDAMS SPUL/AMSTERDAM STUFF van Jerzy Gawronski & Peter Kranendonk, ontworpen door Willem van Zoetendaal; Anne Frank Huis catalogus door Anne Frank Stichting (Elias van der Plicht), ontworpen door Irma Boom Office; Theory of Type Design van Gerard Unger, ontworpen door Hansje van Halem; Robert F. Kennedy Funeral Train van Rein Jelle Terpstra, ontworpen door Jeremy Jansen; Marjolijn Mandersloot van Gijsbert van der Wal, ontworpen door Adriaan Mellegers; Dreaming Awake van Eduardo Viveiros de Castro et al, ontworpen door João Doria; Show Yourself (Benno Premsela & Yvònne Joris) van Fredric Baas, Titus M. Eliëns, ontworpen door Haller Brun.

Eerder dit jaar is bekendgemaakt dat maar liefst vier boeken uit de selectie van De Best Verzorgde Boeken 2018 in de prijzen vielen bij de internationale jurering van Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig. Dit is de belangrijkste en meest prestigieuze grafische vormgevingsprijs die een boek kan krijgen. Amsterdams spul de Gouden Letter, Robert F. Kennedy Funeral Train kreeg een gouden medaille, Anne Frank Huis een zilveren en The Migrant een bronzen medaille.

De tentoonstelling van De Best Verzorgde Boeken heeft een lange traditie in het Stedelijk Museum. In 1932 werd de eerste editie gepresenteerd, waarna de tentoonstelling met enkele onderbrekingen jaarlijks te zien is geweest in het Stedelijk. Het is de oudste jaarlijkse uitverkiezing door een vakjury van De Best Verzorgde Boeken in Europa.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus die is vormgegeven door Gert Jan Slagter die in de winkel van het museum te koop is.

NAJAAR 2019: 3X GRAFISCH ONTWERP IN HET STEDELIJK

Dit najaar zijn er in het Stedelijk maar liefst drie tentoonstellingen te zien over grafische vormgeving. De Best Verzorgde Boeken 2018 wordt vergezeld door Wim Crouwel: Mr Gridnik (28 sep 2019 - 22 mrt 2020) en de affichetentoonstelling Kleurrijk Japan (7 sep 2019 - 2 feb 2020).

Het overgrote deel van de boeken uit de tentoonstelling is te koop in de winkel van het Stedelijk Museum Amsterdam.

De opstelling waarin De Best Verzorgde Boeken gepresenteerd wordt is ontworpen door Paul Kuipers.