Tentoonstelling — 28 okt 2006 t/m 27 jan 2007

Dertien werken van Willem de Kooning uit de collectie van het Stedelijk Museum zijn in De Pont te zien.

Willem de Kooning (1904-1997) keerde in 1968 voor het eerst terug in Nederland na zijn emigratie naar de Verenigde Staten in de jaren twintig. Zijn komst had een dubbele aanleiding. Edy de Wilde, toen directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, had hem al in 1964 uitgenodigd om een overzichtstentoonstelling te maken, wat nu zijn beslag kreeg.

Daarnaast ontving De Kooning de Talensprijs voor schilderkunst uit handen van juryvoorzitter Rudi Oxenaar, destijds directeur van het Kröller-Müller Museum. In 1983 maakte het Stedelijk Museum opnieuw een grote expositie van zijn werk onder de titel Het Noordatlantische Licht / The North Atlantic Light (1960-1983).

Hendrik Driessen, directeur van De Pont, was destijds in dienst van Het Stedelijk en werkte hieraan mee. Bijna een kwart eeuw later grijpt hij de gelegenheid aan om te laten zien dat Nederlandse musea een aantal topwerken van de Nederlandse/Amerikaanse schilder /beeldhouwer in bezit hebben. Als eerbetoon aan de vorig jaar overleden Edy De Wilde en Rudi Oxenaar, die beide liefhebbers waren van het werk van De Kooning.

Lees verder op de website van De Pont>>