Tentoonstelling — 22 feb t/m 23 aug 2014

De show van Gijs+Emmy is een overzicht van mode- en sieraadontwerpen van Gijs Bakker en Emmy van Leersum uit de periode 1967–1972

Gijs Bakker (1942) en Emmy van Leersum (1930-1984) zorgden eind jaren ’60 voor een ware revolutie met hun avant-gardistische sieraden en kledingontwerpen. Aan de hand van multidisciplinaire installaties wordt hun vooruitstrevende visie op sieraden, kleding en de moderne vrouw (en man) getoond. Gijs en Emmy gelden internationaal als pioniers van het moderne sieraad. Dit ontwerpersduo legde zich als eerste toe op minimale sieraden, gemaakt van onorthodoxe materialen als aluminium en perspex. 

De installaties zijn geïnspireerd op hun legendarische modeshow in het Stedelijk Museum in 1967. Op de klanken van elektronische muziek toonden mannequins in space-age look de grote aluminium halskragen, plastic hoofdvormen en het bekendste sieraad uit de show: het kachelpijpcollier, nu een icoon van de Nederlandse vormgeving.  De show vond plaats in het kader van de tentoonstelling Edelsmeden 3. Het spektakel plaatste Gijs en Emmy in één klap in de voorhoede van de moderne jongerencultuur en was voor hen de internationale doorbraak.

Het hart van de tentoonstelling bestaat uit een reconstructie van de modeshow uit ’67. De bezoeker wordt aan het begin gelijk meegenomen in de sfeer van Gijs en Emmy door een video van kunstenaar Bart Hess (1984), met daarin backstage beelden en geluiden vlak voor het begin van de show. Op de catwalk zijn zeven outfits te zien. Daaromheen zijn de losse sieraden te zien die naar Edelsmeden 3 waren ingezonden. Ook wordt er veel aandacht geschonken aan de rol van de fotografie en de media, met modefoto’s van onder meer Matthijs Schrofer en Sjaak Ramakers. 

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnen een gelijknamige publicatie en documentaire. Centraal staat het vroege, gezamenlijke werk van Gijs en Emmy, waarin zij de relatie tussen kleding en sieraad en de persoonlijkheid van de drager onderzoeken. Het boek is geschreven door Marjan Boot en de documentaire is gemaakt door Lex Reitsma. 22 februari 2014 zal dit boek inclusief documentaire verschijnen in Nederlandse en Engelse editie. Prijs: €19,95
ISBN: 978-94-6208-123-9

Public Program

Bij deze tentoonstelling wordt een Public Program georganiseerd met Gallery Talks door onder meer Marjan Boot, Gijs Bakker en kunsthistoricus Antje von Graevenitz. Op donderdagavond 20 maart vindt een Forumavond plaats over de beeldcultuur van modevormgeving. De avond wordt geleid door Prof. Dr. Anneke Smelik (Radboud Universiteit Nijmegen).

stedelijk|forum, 20 mrt 2014
Gijs+Emmy: MODE! Het filmgenre
Taal: Nederlands
Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Meer info

stedelijk|gallery talks, mrt - apr
Gijs+Emmy door...

Met dank aan

De tentoonstelling is samengesteld door Marjan Boot, met assistentie van James Tergau. Het ontwerp is van Bart Hess en Harm Rensink. Gijs Bakker was bij het project betrokken als adviseur.

De documentaire is mede tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie en het SNS REAAL Fonds. De publicatie en de dvd bij de tentoonstelling zijn mede mogelijk gemaakt met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Met de tentoonstelling en publicatie De show van Gijs+Emmy sluit Marjan Boot haar loopbaan af.