Tentoonstelling — 21 feb t/m 30 mei 2015

Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert Recent Ouija, de eerste solotentoonstelling van de Britse kunstenaar Ed Atkins in Nederland. Atkins transformeert de 1100 m2 grote benedenzaal in de nieuwbouw in een environment van monumentale videobeelden, geluid, collages en tekeningen.

Ed Atkins (Oxford, 1982) is één van de meest besproken kunstenaars van zijn generatie. Hij bevindt zich in de artistieke voorhoede van de ‘digital natives’: mensen die zijn opgegroeid met online technologie en niet anders kennen.

nieuwe digitale media 

In zijn werk maakt hij intensief gebruik van de nieuwste digitale media: HD computer gegenereerde beelden, surround soundtracks en digital editing. Voor Atkins is zijn laptop met de meest geavanceerde software het vanzelfsprekende gereedschap om de bestaande opvattingen over videokunst en video-installaties uit te dagen.

Ed Atkins, Happy Birthday!!, 2014,digital video Still courtesy the artist and Cabinet
Ed Atkins, Happy Birthday!!, 2014,digital video Still courtesy the artist and Cabinet

“Toen ik voor het eerst het werk van Ed Atkins zag maakte het grote indruk op me. Voor mij is hij een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie, en ik ben heel trots dat wij zijn eerste tentoonstelling in Nederland kunnen presenteren. Met zijn werk verkent Atkins de virtuele aspecten van de hedendaagse beeldcultuur en de effecten daarvan op ons leven in de echte wereld. Zijn HD-video’s en krachtige soundtracks gaan over existentiële vragen: hoe worden liefde, seks, dood en relaties binnen de abstractie van de digitale wereld ervaren. Atkins’ videowerken zijn digitale performances; het is de kunstenaar zelf die met zijn stem en bewegingen de digitale wereld animeert.”

— Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum

videogames en virtuele sociale netwerken

Atkins’ manier van werken sluit naadloos aan bij de wereld van videogames en talloze virtuele sociale netwerken, zoals het beroemde Second Life, waarin je spelend met avatars een fantasie-identiteit kunt aannemen. Atkins’ video’s worden gemaakt met motion-capture technologieën en face-shift animation software. Door middel van intensieve post-productie creëert hij met behulp van geluid en muziek een vloeiende, ritmische montage.

een hyper reële wereld

Atkins’ videowerken verhouden zich niet alleen tot elkaar, maar ook tot de ruimte eromheen. Zijn werk stelt vragen over de impact die de ‘hyper reële’, virtuele wereld heeft op de tastbare werkelijkheid van de toeschouwer. De kunstenaar geeft daarmee een indringend commentaar op het leven in een gedigitaliseerde, technocratische informatiecultuur.

live art

De tentoonstelling, die gelijktijdig te zien is met het overzicht van Tino Sehgal, laat op een ander niveau zien wat wij als ‘live art’ kunnen beschouwen en vertegenwoordigt op deze manier de artistieke visie van Beatrix Ruf.

De tentoonstelling wordt samengesteld door Beatrix Ruf en Martijn van Nieuwenhuyzen.

Public Program 

stedelijk|forum 25 – 26 apr 2015
Ed Atkins: Performance Capture
Taal: Engels
Locatie: Stedelijk Museum, Teijin Auditorium

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat er speelt in het Stedelijk Museum.

inschrijven nieuwsbrief

De totstandkoming van Ed Atkins - Recent Ouija, wordt mede mogelijk gemaakt dankzij hoofdbegunstiger Stichting Ammodo en begunstigers Aedes Real Estate,  Desso en het Stedelijk Museum Fonds

                 

 

Advertentie via WeTransfer.com mede mogelijk gemaakt door: