Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

zaalbeeld van binnenkomst tentoonstelling

Tentoonstelling — 2 dec 2023 t/m 10 mrt 2024

Het Stedelijk presenteert een nieuwe tentoonstelling van de van de in Rotterdam gevestigde Amerikaanse kunstenaar Ellen Gallagher (1965, Providence, Rhode Island, VS). Het is de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in Amsterdam. Gallagher schildert, snijdt en graveert rubber, werkt met gekreukt papier en zeer dun geslagen metaal, en verweeft die met elkaar tot een dynamisch geheel. Gallagher transformeert de IMC-zaal in het historische gebouw (ook bekend als de Erezaal, waar alle routes in het museum samenkomen) en geeft een toekomstbeeld mee dat altijd al bij ons is geweest.

Ellen Gallagher maakt conceptueel en materieel gelaagde werken, waarin zij schijnbaar onverenigbare fenomenen met elkaar verbindt. Om haar grootse composities te creëren maakt zij gebruik van diverse technieken, verwijzingen en verhalen: menselijk en niet-menselijk, fictie en wetenschappelijk feit, muzikaal en archeologisch, geschilderd en uitgesneden, speculatief en bewezen. 

Van de composities vol accentverschuivingen van Cézanne of James Reese Europe tot onderzeese ecosystemen gevormd door verdronken tot slaaf gemaakte mensen en gezonken walvissen: diverse gebeurtenissen en uiteenlopende entiteiten slaan een brug tussen figuratie en abstractie, tussen land en zee, tussen leven en dood. Een overbrugging die tevens een vruchtbare tussenruimte vormt: een niemandsland – van waaruit geen weg terug bestaat. 

Kunstwerk van Ellen Gallagher
Ellen Gallagher, 'Ecstatic Draught of Fishes', 2022. © Ellen Gallagher. The George Economou Collection. Foto: Tony Nathan.

Gallaghers voorliefde voor overgangsplaatsen die een potentiële toekomst bevatten is ook te vinden in haar aanwezige eerdere werk. In Ecstatic Draught of Fishes (2022) onderzoekt en verbeeldt zij het leven dat de Black Atlantic bevolkte, geïnspireerd door de scheppingsmythe bedacht door het Detroitse electroduo Drexciya in de jaren 1990. Zij spraken over een zwart Atlantis, bevolkt door onderwater ademende afstammelingen van zwangere, tot slaaf gemaakte vrouwen die tijdens de trans-Atlantische oversteek overboord waren gegooid of gesprongen. Deze zeewezens doen tegelijkertijd oeroud en futuristisch aan.

  • foto van zaaloverzicht Ellen Gallagher
    Zaaloverzicht, Ellen Gallagher — 'All of No Man’s Land is Ours', Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Peter Tijhuis
  • foto van werk Ellen Gallagher
    Zaaloverzicht, Ellen Gallagher — 'All of No Man’s Land is Ours', Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Peter Tijhuis
  • foto van zaaloverzicht Ellen Gallagher
    Zaaloverzicht, Ellen Gallagher — 'All of No Man’s Land is Ours', Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Peter Tijhuis

Over de tentoonstelling

Met All of No Man’s Land Is Ours creëert Gallagher een fluïde dynamiek tussen vier van haar eerdere werken, twee nieuwe schilderijen, Scipion van Paul Cézanne en een in opdracht geschreven tekst van Jordan Carter, curator en co-department head bij Dia Art Foundation. Gezamenlijk leiden ze tot nieuwe inzichten: bestaande betekenissen worden aangepast en gaan op in de relaties die voortkomen uit de interacties en ruimte tussen de tentoongestelde werken in het Stedelijk.

Lees meer in het persbericht.

Ellen Gallagher: All of No Man’s Land is Ours

2 dec 2023 t/m 10 mrt 2024

Boek ticket

De tentoonstelling Ellen Gallagher — All of No Man’s Land is Ours is samengesteld door Vincent van Velsen.

Mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO en mede tot stand gekomen dankzij de bijdrage van het Mondriaan Fonds.

  • ABN AMRO logo
  • Mondriaan fonds logo

Met speciale dank aan:

  • Gagosian logo
  • Hauser & Wirth