Tentoonstelling — Doorlopend

Het Stedelijk presenteert in drie delen de collectie op een nieuwe, thematische manier. Everyday, Someday and Other Stories, toont ontwikkelingen in de beeldende kunst en vormgeving vanaf de jaren 50 tot de jaren 80. Kunstenaars en vormgevers laten zien dat het een tijd is van nieuwe mogelijkheden en vooruitgang, van massacultuur, popcultuur en consumptie, maar ook van kritiek op de gevestigde orde. Door bekende werken uit de collectie te combineren met onbekendere, worden er andere verhalen verteld vanuit uiteenlopende perspectieven, en nieuw licht geworpen op de collectie van het Stedelijk.

De collectie van 1980 – Nu is te zien in Tomorrow is a Different Day. De collectie tot 1950 in Yesterday Today.

 • Zaalopname Everyday, Someday and Other Stories. Collectie 1950 – 1980. Foto: Peter Tijhuis
  Zaalopname Everyday, Someday and Other Stories. Collectie 1950 – 1980. Foto: Peter Tijhuis
 • Günter Beltzig, Floris, 1967-68, stoel van polyester, glasvezel, alkydverf
  Günter Beltzig, Floris, 1967-68, stoel van polyester, glasvezel, alkydverf
 • Zaalopname Everyday, Someday and Other Stories. Collectie 1950 – 1980. Foto: Peter Tijhuis
  Zaalopname Everyday, Someday and Other Stories. Collectie 1950 – 1980. Foto: Peter Tijhuis

Everyday

Het Everyday in de titel verwijst naar het gegeven dat kunst steeds dichter bij het dagelijks leven komt te staan: alledaagse materialen, handelingen en gebeurtenissen doen hun intrede. Zo maakt Bruce Nauman van simpele handelingen videowerk en verheft stanley brouwn iets simpels als de weg vragen tot kunst. Anderen, als Tetsumi Kudo, gebruiken alledaagse producten. Ook laten kunstenaars zien hoe de massamedia meewerken aan beeldvorming en stereotypering, getuige werken van Andy Warhol, Cindy Sherman, Barbara Bloom en Hans Eijkelboom.

SOMEDAY

In Someday zit het idealisme van die tijd besloten: Constant ziet in Humo Ludens een toekomst voor de spelende mens, Ben d’Armagnac sticht een commune die Louwrien Wijers inspireert tot poëtische taalwerken. De invloed van de ruimtevaart is groot: de foto van astronaut William Anders van de aarde zou het symbool worden voor de kwetsbaarheid van onze planeet, en er zijn talloze Space Age-geïnspireerde ontwerpen, van onder meer Václav Cigler, JVC, Wim Crouwel en Peter Ghyczy.

Het streven naar idealen betekende ook protest tegen de gevestigde orde, af te lezen aan de grote wand met protestaffiches in de tentoonstelling.

Foto’s van William Irwin laten betogingen zien tegen de Vietnamoorlog en voor de Civil Rights Movement; onderwerpen waar de katholieke non en pop art-kunstenaar Corita Kent de makkelijk te verspreiden zeefdruk voor inzette. Günter Beltzig ontwierp de Floris, een stoel om mee te nemen naar sit-in demonstraties. Foto’s van Maurice Boyer en Pieter Boersma getuigen van de leegstand in Amsterdam en krakersrellen, terwijl Cor Jaring in het Amsterdamse Hilton John Lennon en Yoko Ono vastlegt die vanuit hun bed de wereldvrede propageren.

Montauk IV, Willem de Kooning, © The Willem de Kooning Foundation, c/o Pictoright Amsterdam/Stedelijk Museum Amsterdam
Montauk IV, Willem de Kooning, © The Willem de Kooning Foundation, c/o Pictoright Amsterdam/Stedelijk Museum Amsterdam
Barnett Newman, 'cathedra', 1951, olieverf en acrylverf (magna) op doek, c/o Pictoright Amsterdam/Stedelijk Museum Amsterdam, foto Peter Tijhuis
Barnett Newman, 'cathedra', 1951, olieverf en acrylverf (magna) op doek, c/o Pictoright Amsterdam/Stedelijk Museum Amsterdam, foto Peter Tijhuis

Een zaal met werk van Niki de Saint Phalle, Elaine Sturtevant en Corita Kent laat zien hoe er vanuit het vrouwelijk perspectief een nieuwe impuls werd gegeven aan de beeldende kunst. Stilistisch is hun werk verwant aan de popart. In haar krachtige, kleurrijke figuren vierde Niki de Saint Phalle typisch vrouwelijke kenmerken door ze sterk uit te vergroten. Sturtevant kopieerde het werk van beroemde mannelijke tijdgenoten en haalde daarmee ideeën over originaliteit en authenticiteit onderuit. Kent bracht haar activisme over via zeefdruk, een medium dat in die tijd nog in minder hoog aanzien stond dan de traditionele schilder- en beeldhouwkunst.

OTHER STORIES

Other Stories staat voor het vertellen van andere verhalen met bekende werken, door ze van andere contexten te voorzien.

Zaalopname Everyday, Someday and Other Stories. Collectie 1950 – 1980. Foto: Peter Tijhuis

Het Stedelijk werpt verder nieuw licht op de ‘minimal gestures’ in de kunst: werk van Carl Andre, Robert Ryman, Maria van Elk en Jo Baer wordt gecombineerd met dat van Chavalit Soemprungsuk, die vanuit Thailand niet snel tot de minimal art wordt gerekend.

Andere verhalen komen ook de kunst binnen via de diaspora; met Surinaamse kunstenaars als Ron Flu, Armand Baag, Erwin de Vries, Ed Hart, Soeki Irodikromo en Quintus Jan Telting en vanuit de Joodse diaspora met het werk van Marie-Louise von Motesiczky.

Reizen blijkt een belangrijke manier om kennis te maken met nieuwe materialen, technieken en verhalen. Zo verzamelt Batia Suter tijdens haar reizen boeken, die ze op een associatieve manier in een 12,5 meter lange installatie verwerkt.

Ettore Sottsass raakt zichtbaar geïnspireerd door India. Ook Japan zorgt voor een tweeweg-beïnvloeding, zoals van de Franse Charlotte Perriand.

Armand Baag, De stoffenhandelaar, 1976
Armand Baag, De stoffenhandelaar, 1976

AANWINSTEN 

De opstelling bevat nieuwe aanwinsten van Armand Baag, Corita Kent, Marie-Louise von Motesiczky, Batia Suter en Quintus Jan Telting die de collectie van het Stedelijk verbreden.

Everyday, Someday and Other Stories bevat werk van

William Anders, Carl Andre, Archizoom Associati, Ben d’Armagnac, Armand Baag, Jo Baer, Klaus Barisch, Günter Beltzig, Barbara Bloom, Alighiero Boetti, Pieter Boersma, Theo van den Boogaard, Julia Born & Alexandra Bachzetsis, Maurice Boyer, Steward Brand, stanley brouwn, Enrico Castellani, Miguel-Ángel Cárdenas, Ulises Carrión, Chimurenga, Václav Cigler, Constant, Wim Crouwel, Jan Dibbets, Charles & Ray Eames, Benni Efrat, Hans Eijkelboom, Maria van Elk, Experimental Jetset, Simone Forti, Ron Flu, Richard Buckminster Fuller, Hamish Fulton, Peter Ghyczy, Pieter H. Goede,  Ed Hart, Marion Herbst, Nan Hoover, Anneke Huig, Soeki Irodikromo, William Irwin, Cor Jaring, Joan Jonas, Jacqueline de Jong, JVC, Corita Kent, Yves Klein, Hans Koetsier, Willem de Kooning, Huub & Adelheid Kortekaas, Tetsumi Kudo, Yayoi Kusama, Richard Long, Nalini Malani, Piero Manzoni, Enzo Mari, Agnes Martin, Roberto Matta, Gordon Matta-Clark, Mario Merz, Sam Middleton, Ulf Moritz, Marie-Louise von Motesiczky, Bruce Nauman, Barnett Newman, Isamu Noguchi, Kenneth Noland, Verner Panton, Umberto Peña, Charlotte Perriand, Plasteco Milano, Martial Raysse, Daniel Reeves, Terry Riley, Martha Rosler, Robert Ryman, Niki de Saint Phalle, Jan Schoonhoven, Seemon & Marijke, Cindy Sherman, Chavalit Soemprungsuk, Ettore Sottsass, Daniel Spoerri, Frank Stella, Elaine Sturtevant, Batia Suter, Ikko Tanaka, Lenore Tawney, Quintus Jan Telting, Jean Tinguely, Maria Helena Vieira da Silva, Erwin de Vries, Andy Warhol, Louwrien Wijers, Jos Wong, Ryuichi Yamashiro, Sori Yanagi, Kamekura Yusaku.

Audiotour

KIJKEN DOOR DE OGEN VAN…
Ook in dit deel van de nieuwe collectieopstelling geven kunstenaars, ontwerpers of conservatoren in iedere zaal in een audio tour een persoonlijke toelichting. Zij vertellen wat de drijfveer was om het werk te maken, wat het voor hen betekent en waarnaar ze op zoek zijn in hun werk. Conservatoren lichten toe wat een werk bijzonder maakt en hoe het in deze nieuwe opstelling past.

Beluister de audio tour alvast online of in het museum.

<button class="button button--link" data-handler="cookiebotRenew">Accepteer marketing cookies</button> om deze content te zien.

om deze content te zien.

VIDEO'S IN NEDERLANDSE GEBARENTAAL

Bekijk video's in Nederlandse gebarentaal bij kunstwerken in de collectieopstelling.

Het Stedelijk Museum wordt ondersteund door Gemeente Amsterdam en VriendenLoterij.

 • gemeente amsterdam logo
 • vriendenloterij logo
  Partner