Tentoonstelling — 3 jul t/m 2 sep 2008

Zeven jonge kunstenaars geven in het project 'Fencing the Museum' de bouwschutting van het Stedelijk Museum elke twee maanden een heel ander aanzien. Zij beplakken de 108 meter lange schutting met hun werk in de vorm van A0-affiches en nemen daarvoor het historische publiciteitsmateriaal van het museum als uitgangspunt.

De kunstenaars onderzoeken met dit project de grens tussen kunst en publiciteit, met name het gebruik van artistieke beelden en de rol van de kunstenaar in de verschijningsvormen van het museum. Het project is een samenwerking met het Lectoraat Kunst en Publieke Ruimte van de Gerrit Rietveld Academie. 

De eerste kunstenaar in de serie is Karin Hasselberg (1980), die zich baseert op twee catalogi van het Stedelijk Museum. In een boek dat het museum in 1984 publiceerde, kwam door een drukfout La perruche et la siréne van Henri Matisse ondersteboven te staan. Dit beeld combineert zij met een werk uit de catalogus die het museum in 1991 uitbracht van het werk van Daan van Golden. Daarin is Blauwe Studie afgebeeld, dat hij naar het betreffende werk van Matisse maakte. Afgelopen juni bezocht Hasselberg Daan van Golden in zijn atelier in Schiedam. Naar aanleiding van haar idee om beide beelden te betrekken in haar werk, besloot Van Golden de pagina in de catalogus te aan te passen door een lijn langs de linkerzijde van de gouden lijst te plaatsen.

Fencing the Museum reikt verder dan het tijdelijk verfraaien van een bouwplaats – het gaat om het aanwezig laten zijn van kunst in de publieke ruimte, op een plek die over ruim een jaar weer een belangrijk centrum voor moderne en hedendaagse kunst zal zijn. Met reden zijn dan ook jonge en veelbelovende kunstenaars uitgenodigd om hun artistieke visie te testen op de muur rond het Stedelijk, die in zekere zin gezien kan worden als de scheidslijn tussen museum en openbare ruimte.

Elke twee maanden zal de schutting door een andere kunstenaar beplakt worden.

De overige kunstenaars zijn: Joris Lindhout, Juha Laatikainen, Vincent Vulsma, Frank Koolen, Mark Kent en David Jablonowski (nu te zien in de tentoonstelling Deep Screen – Art in Digital Culture in Stedelijk Museum CS). Het project duurt van juli 2008 tot september 2009.

De schutting van het Stedelijk Museum loopt van de Paulus Potterstraat tot aan de bouwkeet aan de Van Baerlestraat. (De panelen rechts van de bouwkeet aan de Van Baerlestraat horen niet bij dit project, ze zijn eerder geïnstalleerd in opdracht van aannemer Midreth).

Het project is mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en stadsdeel Oud Zuid.