General Idea campagnebeeld, 'Infe©ted Mondrian #2' en 'AIDS (Wallpaper)'

Tentoonstelling — 1 apr t/m 16 jul 2023

General Idea is een grensverleggende Canadese kunstenaarsgroep die in de jaren 70 en 80 internationale bekendheid kreeg met hun speelse, satirische benadering van de media en de kunstwereld. De tentoonstelling is het meest omvangrijke overzicht ooit van hun oeuvre, bestaande uit grote sculpturen en installaties, schilderijen, verrassende en vernieuwende video’s en publicaties, archiefmateriaal – en hun iconische wallpapers.

Leden van General Idea met mutsen die lijken op de hoofden van poedels, met make up lijkende op een poedel.

SERIOUS HUMOR

General Idea, bestaande uit Felix Partz, Jorge Zontal en AA Bronson, hield in 1994 op te bestaan nadat Partz en Zontal waren overleden aan aids. General Idea bekritiseerde via speelse en opvallende kunstwerken de maatschappij en de kunstwereld. Met hun serious humor maakten zij moeilijke onderwerpen bespreekbaar en keken zij kritisch naar de maatschappij. Zo vroeg General Idea aandacht voor zaken als massamedia, consumptiecultuur, sociale ongelijkheid, queer identiteit, de kunsteconomie en de aidscrisis. Veel van hun onderwerpen zijn nog altijd actueel. General Idea kun je zien als voorlopers van ‘creatief activisme’; zij maakten hiermee de weg vrij voor een jongere generatie kunstenaars.

Boek nu

GROOTSTE OVERZICHT OOIT

POP ART MET EEN DIEPERE LAAG

SERIOUS HUMOR

 • Visnet in een witte kamer met zeesterren en lampen
  General Idea, 'Fruits de Mer', 1992 – 1994. (volledige credits onderaan)
 • 3 op Mondriaan geïnspireerde schilderijen opgehangen aan de muur met het Aids-behang
  General Idea, 'INFE©TED Mondrian #7', 1994. 'INFE©TED Mondrian #3', 1994. 'INFE©TED Mondrian #2', 1994. (volledige credits onderaan)
 • Zilveren sculptuur met de letters AIDS, voor het museum
  General Idea, 'AIDS Sculpture', 1989/2021. (volledige credits onderaan)
 • 3 zeehonden op witte panelen, met fel wit licht in de tentoonstellingsruimte.
  General Idea, 'Fin de Siècle', 1990. Graci Collection. (volledige credits onderaan)
 • Pillen hangen aan de muur met AIDS-behang, jongen staat voor het werk ernaar te kijken.
  General Idea, 'One Month of AZT', 1991. (volledige credits onderaan)
 • AIDS-behang en 3 AIDS-paitings aan de muur.
  General Idea, 'AIDS', 1988. (volledige credits onderaan)


Pop Art met een diepere laag

Net als hun tijdgenoten uit de Pop Art omarmde General Idea het concept van uitvergroting en herhaling, en combineerden dit met massamedia als een platform voor hun satirische en kritische boodschappen. Hun gebruik van verschillende media was in die tijd voor kunstenaars ongekend. General Idea moedigde ook altijd het publiek aan om op speelse wijze interactie aan te gaan met hun werk, bijvoorbeeld via mail art, in musea en op straat. 

kunstwerk General Idea, AIDS in rode hoofdletters met groen en blauwe achtergrond
General Idea, AIDS, 1987. Privécollectie, met dank aan Blondeau & Cie. © General Idea. Foto: Blondeau & Cie

Het grootste overzicht in het Stedelijk

Het Stedelijk heeft een bijzondere band met General Idea. In 1979 was dit het eerste museum ter wereld dat een tentoonstelling organiseerde van hun werk en het begon te verzamelen. Hierdoor heeft General Idea Amsterdam altijd beschouwd als hun ‘second home’ en kreeg het Stedelijk in 2018 een groot deel van het archief van General Idea geschonken, waardoor het een belangrijk kenniscentrum is. Deze reizende tentoonstelling is met meer dan 300 werken de grootste solotentoonstelling van General Idea tot nu toe. In Nederland zal die het meest omvangrijk zijn; voor het Stedelijk wordt die aangevuld met unieke werken uit de aankopen die het museum deed en het archief dat het Stedelijk beheert.

Boek nu

MEER WETEN?

Benieuwd naar meer informatie over de tentoonstelling? Bekijk hier het persbericht. 

General Idea bespreekt in hun werk regelmatig onderwerpen zoals seks, queerness en HIV/aids. Ben je op zoek naar informatie om je te helpen bij vragen rond seksualiteit? Bezoek www.seksualiteit.nl. Heb je seks gehad en klachten die door een soa kunnen komen en heb je hier vragen over? Bezoek www.soaaids.nl. Deze website biedt informatie over alle soorten soa’s, waar je je kunt laten testen en wat je kunt doen om deze te voorkomen.

General Idea vroeg ook onder andere aandacht voor de aidscrisis. Twee leden van deze kunstenaarsgroep zijn overleden aan aids. In de maand mei doneert het Stedelijk de opbrengsten van de donatiezuil en online donatie knop aan het aidsfonds.

National Gallery of Canada logo

De tentoonstelling General Idea wordt georganiseerd door de National Gallery of Canada in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam. Samengesteld door Adam Welch, National Gallery of Canada, en Beatrix Ruf voor het Stedelijk Museum Amsterdam. 

De tentoonstelling General Idea is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van Fonds 21, de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Ambassade van Canada en het Mondriaan Fonds.

 • Fonds 21 logo
 • Stedelijk Museum Fonds logo
 • Prins Bernhard Cultuurfonds logo
 • Ambassade van Canada logo
 • Mondriaan Fonds logo

Header afbeelding: General Idea, Infe©ted Mondrian #2, 1994, Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Verworven met steun van het Mondriaan Fonds en de International Collector Circle en Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds. General Idea, AIDS (Wallpaper), 1990. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam. Verworven met steun van Vereniging Rembrandt en hun Titus Fonds. Gezamelijke aankoop van Centraal Museum, Utrecht, en Stedelijk Museum Amsterdam.

Afbeelding 1: General Idea, P is for Poodle, 1983/89. Royal Bank of Canada. © General Idea Foto: General Idea Archives, Berlijn. Met dank aan de kunstenaar. Afbeelding 2: General Idea, AIDS, 1987. Met dank aan Blondeau & Cie. © General Idea. Foto: Blondeau & Cie. Andere afbeeldingen: General Idea, Fruits de Mer, 1992 – 1994. Met dank aan de kunstenaar. General Idea, INFE©TED Mondrian #7, 1994. Collectie Drs. Chung-Wai Chow en John R. Wright. INFE©TED Mondrian #3, 1994. Collectie James Brenzel en Lisa Dinnick. INFE©TED Mondrian #2, 1994. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam, verworven met steun van het Mondriaan Fonds en de International Collector Circle en de Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds, 2019. General Idea, AIDS Sculpture, 1989/2021. Met dank aan Esther Schipper Gallery, Berlijn. General Idea, Fin de Siècle, 1990. Graci Collection. General Idea, One Month of AZT, 1991. Particuliere verzameling. Achrome (Manzoni) #2, 1993. Met dank aan Mitchell-Innes & Nash, New York. General Idea, AIDS, 1988. Art Gallery of Ontario, schenking Robert en Lynn Simpson, 1997.
© General Idea. Foto's: Peter Tijhuis

Campagne and print design Armand Mevis, Kinetic animatie So-Yeon Kim. Afbeelding credits animatie: zie credits header afb. + General Idea, P is for Poodle, 1983/89. Royal Bank of Canada. © General Idea Foto: General Idea Archives, Berlijn. Met dank aan de kunstenaar. General Idea, AIDS, 1988. Art Gallery of Ontario. © General Idea. General Idea, AIDS “gewinnen und helfen”, 1989. National Gallery of Canada. © General Idea.

GENERAL IDEA

1 april t/m 16 juli 2023

Boek ticket