Tentoonstelling — 10 jun t/m 24 jun 2017

Tijdens het Holland Festival is op het Museumplein de installatie I’d Rather Be Outside van het Londense architectencollectief åyr te zien. 

Prijs
Gratis
Locatie
Museumplein
Toegang
Niet nodig. 

De installatie, die in opdracht van het Stedelijk Museum en het Holland Festival is gemaakt, bestaat uit 3D geprinte betonnen elementen die samen een landschap van kamers vormen. Met het werk richt het jonge collectief åyr zich op hedendaagse vormen van huisvesting. Het raakt aan thema’s als de wereldwijde huizencrisis, massaproductie en de relatie tussen publiek en privé. De toegang tot de installatie is gratis.

Sinds 2015 presenteren het Stedelijk Museum en het Holland Festival een beeldend kunstenaar die een gratis toegankelijk werk maakt in de openbare ruimte: op het Museumplein. Na Liam Gillick met zijn grootste werk ooit, All-Imitate-Act, in 2015 en vorig jaar de Thaise Rirkrit Tiravanija met Tomorrow is the Question, is het dit jaar de beurt aan het Londens architectencollectief åyr.

Met I’d Rather Be Outside richt het collectief åyr zich op de beloftes van de bouwindustrie en de problematiek rond moderne huisvesting. Voor dit project werkte åyr samen met grafisch ontwerper Fabian Harb aan een printbaar lettertype en vroeg het de New Yorkse curator Harry Burke om fragmenten uit gedichten van Joan Larkin, Mei-mei Berssenbrugge, Carry van Bruggen, Sophie Collins en Bhanu Kapil. Ook heeft åyr Martha Rosler gevraagd haar werk Housing Is a Human Right te tonen, een reclamebord dat Rosler in 1989 op Times Square maakte als kritiek op de sterke stijging van het aantal daklozen in de Verenigde Staten.

åyr, I’d Rather Be Outside, 3d printed, domestic rooms. Foto: Han van Pouck

Over åyr

åyr werd in 2014 in Londen opgericht door vier architecten met de expositie AIRBNB Pavilion. In hun werk onderzoeken ze de invloed van ontwikkelingen rond eigendom, privacy en sharing binnen het huiselijk domein. Ze maakten onder andere ‘smart homes’ en exposeerden in gehuurde Airbnb-kamers. Het nieuwe werk I'd Rather Be Outside op het Museumplein is gemaakt in opdracht van Holland Festival en Stedelijk Museum.

Over het Holland Festival

Dit jaar viert het Holland Festival zijn 70 jarig bestaan met één van de grootste programma’s tot nu toe. Het festival dat plaatsvindt van 3-25 juni toont een ruime selectie van internationale kunstenaars, met een mix van voorstellingen en concerten uit alle hoeken van de wereld.