Tentoonstelling — 10 jan t/m 7 feb 2003

In Two Minds, een co-productie van Toneelgroep Amsterdam en het Stedelijk, beleeft zijn première op een nogal onalledaagse locatie: de erezaal van het museum.

De voorstelling is speciaal voor die locatie gemaakt en daar gedurende één maand twee maal per dag te zien. Hiervoor moet gereserveerd worden. Uitvoeringen zijn van vrijdag 10 januari tot en met zaterdag 8 februari 2003 om 16.00 en 21.00 uur, zon- en maandagen uitgezonderd.

Supermarkt
Aernout Mik schept in de 55-minuten-live-tentoonstelling In Two Minds twee identieke ruimtes. Ze spiegelen elkaar en zijn gescheiden door een doorzichtige wand waarop beelden in wisselende snelheid worden geprojecteerd. De een is het domein van de toeschouwer, de andere die van de acteur. We zijn beland in een supermarkt. Schappen staan vol, met zakken chips, flessen olijfolie, pakken luiers, waspoeder, kistjes thee, breezers, zakken rijst. De omgeving doet vertrouwd aan, maar mist de gangbare logica. Acteurs en publiek bevinden zich elk in hun eigen ruimte tussen de schappen. Ze zijn zich bewust van elkaar en van de gefilmde realiteit die hen scheidt en verbindt. Twee identieke werelden schuiven over elkaar heen en infecteren het bewustzijn. Is het een droom of is het de sensatie van een droom die je kan overvallen in het leven van alledag?

Spel met realiteiten
Aernout Mik (1962) maakt video-installaties die een vreemde werkelijkheid oproepen. De omgeving is herkenbaar van thuis of van de televisie terwijl je die – door de gebeurtenissen die er plaatsvinden – als kijker niet zo ervaart. Mensen of voorwerpen worden van buitenaf gemanipuleerd. Zoals de bejaarde mannen in Kitchen die in de smetteloos witte keuken een schijngevecht houden dat veel weg heeft van een breekbare choreografie. Of de uitgeputte hoekmannen tijdens een beursdag in Middlemen die onderdeel worden van de stilgevallen hectiek. De geluidloze beelden hebben hun eigen trage dynamiek. Ze dicteren de sensatie van de kijker die doorgaans gewend is aan de snelle montage van televisie- en filmbeelden. In In Two Minds borduurt Mik voort op dit spel met realiteiten. Hij manipuleert de kijker en onderzoekt hoe het bewustzijn werkt als echte en gefilmde beelden elkaar voortdurend afwisselen. Spelers en toeschouwers, gespeelde en gefilmde scènes breken in op het ingesleten gedragspatroon van alle aanwezigen. 

Aernout Mik
Aernout Mik vertegenwoordigde Nederland in 1997 op de Biënnale van Venetië en had in 2000 een solotentoonstelling in het Van Abbe Museum in Eindhoven. In april 2002 ontving hij de Dr. A.H. Heinekenprijs voor zijn consistente oeuvre van video-installaties. Het Stedelijk Museum heeft van Mik verschillende (video)werken in de collectie en onlangs was van hem nog de video-installatie Reversal Room te zien in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

Cross-overs bij Toneelgroep Amsterdam
Toneelgroep Amsterdam brengt behalve klassiekers uit het wereldrepertoire en nieuwe stukken van hedendaagse auteurs, ook voorstellingen waarin de grenzen en overlappingen van theater en andere kunstdisciplines onderzocht worden. Door middel van deze cross-overs worden nieuwe theatervormen geëxploreerd. Zo komen in Carmen popmuziek en theater elkaar tegen. Bij Metamorphosen zal dat een ontmoeting tussen toneel en dans zijn. En in In Two Minds vinden beeldende kunst en theater elkaar.
Info: www.toneelgroepamsterdam.nl

In Two Minds
Concept: Aernout Mik.
Regie: Aernout Mik en Marjolein Boonstra.
Director of photography: Benito Strangio.
Gespeeld door: Joop Admiraal, Janni Goslinga, Lineke Rijxman, Benjamin de Wit en 15 figuranten.

Kaartverkoop
Prijs: €10, gereduceerd: €7,50 (excl. reserveringskosten). Kaarten voor de voorstellingen zijn verkrijgbaar bij het Amsterdams Uitburo aan het Leidseplein, via www.uitlijn.nl en via de Uitlijn, 0900-0191 (€0,40 p.m.)

Maximum aantal bezoekers per voorstelling: 50