Tentoonstelling — 29 nov 2015 t/m 5 mrt 2016

Grote overzichtstentoonstelling van de Duitse kunstenaar Isa Genzken, een van de invloedrijkste kunstenaars van de afgelopen veertig jaar. Isa Genzken: Mach Dich hübsch! is het eerste grote retrospectief van Isa Genzken ooit in Nederland.

Isa Genzken (1948) geldt als een kunstenaar die bereid is steeds weer alles op het spel te zetten om tot volstrekt nieuw werk te komen. Haar oeuvre vindt zijn basis in de beeldhouwkunst en kenmerkt zich door voortdurende artistieke vernieuwing en het vrije gebruik van media. Genzkens werk bestaat uit sculpturen, installaties, films, video's, schilderijen, werk op papier, collages en foto's.

tentoonstelling: Mach Dich hübsch!

De tentoonstelling Mach Dich hübsch! geeft een overzicht van het eigenzinnige werk van Isa Genzken (Duitsland, 1948). Zij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke naoorlogse Europese kunstenaars. De tentoonstelling is het eerste retrospectief van haar werk in Nederland. De vernieuwingsdrift en inventiviteit van haar werk, dat vol zit met autobiografische elementen en subtiele maatschappelijke commentaren, is een referentiepunt en inspiratiebron voor generaties kunstenaars en kunstliefhebbers.

Isa Genzken “Nofretete”, 2014 7 Neferiti plaster busts with glassed on wooden bases, wooden plinths on casters and 4 steel panels Each 190,7 x 40 x 50 cm Installation dimensions variable  Galerie Buchholz
Isa Genzken “Nofretete”, 2014 7 Neferiti plaster busts with glassed on wooden bases, wooden plinths on casters and 4 steel panels Each 190,7 x 40 x 50 cm Installation dimensions variable Galerie Buchholz

“I always wanted to have the courage to do totally crazy, impossible and also wrong things.”

— (Isa Genzken, 1994)

Genzken’s oeuvre vindt zijn basis in de beeldhouwkunst en kenmerkt zich door radicale vernieuwing en het vrije gebruik van media. In de loop van de tijd is zij een steeds breder artistiek terrein gaan bespelen. Zij maakt driedimensionale werken, foto’s, schilderijen, collages, tekeningen, installaties, kunstenaarsboeken, films en sculptuur in de openbare ruimte. Met meer dan 200 objecten is dit een van de grootste tentoonstellingen over haar werk ooit.  

Reis door 40 jaar durf en vindingrijkheid

Mach Dich hübsch! is een avontuurlijke reis door veertig jaar artistieke durf en vindingrijkheid. In de eerste zaal is het meest recente werk te zien dat Genzken speciaal voor deze presentatie maakte. De ruimte is door de kunstenaar zelf ingericht als een alomvattende installatie. In het zalenparcours dat volgt wordt Genzken’s oeuvre niet chronologisch gepresenteerd, maar als een montage waarin juist de dwarsverbanden en de thematische lijnen door de jaren heen duidelijk worden. Thema’s als moderniteit, lichaam, (zelf)portret, seksuele identiteit, architectuur en grootstedelijke cultuur komen aan bod.

“Genzken heeft geen dwingende filosofie achter haar werk, de toeschouwer mag zelf invullen wat haar kunstwerken betekenen.” 

— Trouw ****
Isa Genzken, X-Ray, 1991, foto, 100 x 80 cm, particuliere collectie, foto Gert Jan van Rooij
Isa Genzken, X-Ray, 1991, foto, 100 x 80 cm, particuliere collectie, foto Gert Jan van Rooij
Isa Genzken “Schauspieler”, 2013 mannequin, stool, shoes, wig, wood, fabric, plastic, metal dimensions variable  Collection Syz, Geneva
Isa Genzken “Schauspieler”, 2013 mannequin, stool, shoes, wig, wood, fabric, plastic, metal dimensions variable Collection Syz, Geneva

Isa genzken en het stedelijk

Genzken heeft een speciale band met Amsterdam. Zij bezocht het Stedelijk Museum veelvuldig in haar jeugdjaren en had een van haar eerste tentoonstellingen in een Amsterdamse galerie. Het museum verzamelt haar werk sinds 1985 en bezit enkele sleutelwerken uit haar oeuvre. 

Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, zegt over de kunstenaar: ''Radicale vernieuwing en vindingrijkheid tekenen het oeuvre van Isa Genzken. Van haar vroege computerberekende sculpturen uit de jaren 70 tot aan haar latere, samengestelde werken – Isa Genzken heeft bewezen een invloedrijke kunstenaar te zijn die de grenzen van artistieke media opzoekt en haar eigen esthetiek blijft herdefiniëren. De tentoonstelling in het Stedelijk presenteert een van de meest omvangrijke overzichten van Genzkens oeuvre ooit. We zijn heel trots het werk van deze kunstenaar, die zoveel invloed heeft op jonge kunstenaars waarmee het Stedelijk relaties heeft, te kunnen tonen. De tentoonstelling onderstreept de missie van het Stedelijk om significante kunstenaars bij een groter publiek te introduceren.’’

Het Stedelijk Museum verwierf in 1985 voor het eerst werk van Isa Genzken en heeft recent haar schilderij Zwei Lampen (1994) aangekocht, tevens het eerste werk dat Beatrix Ruf toevoegde aan de collectie van het Stedelijk.

Isa Genzken: Mach Dich hübsch! wordt samengesteld door Beatrix Ruf en Martijn van Nieuwenhuyzen. 

Isa Genzken beter leren kennen?

Isa Genzken geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van dit moment, toch is ze buiten Duitsland onder het grote publiek nog niet heel bekend. De hoogste tijd om het vooruitstrevende werk van Genzken beter te bestuderen en te begrijpen. Acht vragen en antwoorden voor wie Isa's oeuvre graag beter wil begrijpen.

Lees hier alles over Isa Genzken's werk.  

“Mach Dich Hubsch! is een ahistorische, overvolle ontdekkingsreis geworden.” 

— NRC Handelsblad*****

Public program

Friday Night, 4 maart - Ode aan Isa
Een panel van fans, makers en kenners gaat in gesprek over Genzkens werk.
Taal: Nederlands
Locatie: Audi-zaal 0.1 

Meer info en reserveringen

stedelijk|forum, jan 2016 – mrt 2016
Isa Genzken door de ogen van ...
Taal: Nederlands en Engels
Locatie: Tentoonstellingszalen

  • Melanie Bonajo, beeldend kunstenaar, 15 jan 2016
  • Arno van Roosmalen, directeur STROOM Den Haag, 22 jan 2016
  • Valentijn de Hingh, model, schrijfster en DJ, 29 jan 2016 
  • Cas Hieltjes, muzikant en zanger Go Back to the Zoo, 12 feb 2016
  • Willem de Rooij, beeldend kunstenaar, 19 feb 2016

catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt de speciale kunstenaarspublicatie Mach Dich hübsch! Het Stedelijk Museum is tevens mede-initiator van de eerste catalogue raisonné over het werk van Genzken.

Meer info

OVER DE KUNSTENAAR

Isa Genzken studeerde kunstgeschiedenis en beeldende kunst in Hamburg, Keulen en Berlijn, om vervolgens haar studie af te ronden aan de Kunstacademie in Düsseldorf. Genzkens werk was onder meer te zien op Documenta in Kassel (2002) en de Biënnale van Venetië (Duits Paviljoen, 2007). In Nederland had ze eerder een solotentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen in 1989. Haar eerste Duitse retrospectief was in 2009 te zien in Museum Ludwig in Keulen, dat vervolgens doorreisde naar Whitechapel Art Gallery in Londen. In 2013 tourde haar eerste en grootste overzichtstentoonstelling door Amerika: langs het MoMA, New York, het Museum of Contemporary Art, Chicago en het Dallas Museum of Art. De kunstenaar woont en werkt in Berlijn.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij hoofdbegunstiger Stichting Hartwig Foundation, de LUMA Foundation en een particuliere begunstiger.