Tentoonstelling — 20 mei t/m 15 okt 2017

Het werk van de jonge Duitse kunstenaar Jana Euler (1982) is ronduit energiek te noemen. Euler werkt op het snijvlak van schilderkunst, beeldhouwkunst en woord & tekst. In haar werk verkent ze de hedendaagse identiteit, en hoezeer die gevormd en beïnvloed wordt door culturele, sociale en technologische ontwikkelingen. In de tentoonstelling High in Amsterdam, The Sky of Amsterdam is werk uit alle solo tentoonstellingen van Euler tot dusver te zien, gecombineerd met nieuw werk dat zij speciaal voor het Stedelijk Museum maakt.

 Jana Euler onderzoekt met haar schilderijen, beeldwerken en teksten de mogelijkheden van digitale en analoge beelden, die reageren op onze eigentijdse omgeving en aanleiding geven tot reflectie. Haar werken zijn niet in één stijl te vangen; ze zijn tegelijkertijd abstract en figuratief, tekst en vorm, duidelijke voorstellingen en ruimtelijke situaties. In Eulers werk spelen het echte materiaal en de bijna hyperrealistische toestand van de objecten beide een even belangrijke rol. Een dynamisch samenspel – variërend van figuratief, abstract tot surreëel – daagt de waarneming, en de definitie van realiteit en beeld uit. In haar werken drijft ze vaak de spot met de kunstenaar en met het schilderproces an sich. Ze weet klassieke thema’s uit de kunstgeschiedenis te vervormen en te verdraaien, waarna ze deze doodleuk en met droge humor weer bevestigt.

Aankopen

 In 2015 kocht het Stedelijk van Jana Euler Analysemonster en Where the Energy Comes From aan. In beide werken speelt Euler met conflicten en gevoelens die opgeroepen worden door beeld en taal. In het schilderij Analysemonster (2014) voert het taalkundige de boventoon, op basis van kaarten uit de alternatieve geneeskunde, waarop elk deel van het lichaam wordt gepresenteerd in directe verhouding tot haar therapeutische betekenis.

Nieuw werk speciaal voor het Stedelijk

De tentoonstelling bestaat uit dertien werken waarvan Jana Euler er drie speciaal voor de IMC Zaal maakte, onder meer After Supper, dat uit elf delen bestaat.
 Daarnaast heeft Euler een mock-up museum bank ontworpen die over de gehele breedte van de zaal wordt geplaatst, zo’n 20 meter lang. De bank is gemaakt van onderstellen van bureaustoelen. Door er één bank van te maken wordt de bewegelijkheid van de individuele onderstellen gereduceerd en functioneert het als één geheel.

STEDELIJK CONTEMPORARY

Het Stedelijk Museum presenteert voortdurend dynamische solotentoonstellingen van een veelbelovende generatie kunstenaars. Het gaat veelal om nieuwe producties en recente aankopen. Het Stedelijk reageert hiermee op de actualiteit en stimuleert hedendaags talent door, in sommige gevallen, ook de positie van opdrachtgever in te nemen. Voor het Stedelijk zijn kunstenaars de betekenisgevers van onze tijd. Door een duurzame relatie aan te gaan met de kunstenaars van nu krijgt de collectie van de toekomst een gezicht.

credit

De Stedelijk Contemporary presentaties in 2017 zijn mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van hoofdbegunstiger Ammodo en de International Collector Circle en de Curator Circle.