Tentoonstelling — 16 mei t/m 28 aug 2004

Grootse presentatie van de meubelcollectie van het Stedelijk Museum, te zien in SMCS.

Centraal in dit overzicht staan uitgebreide selecties uit de oeuvres van Piet Kramer en Gerrit Rietveld. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor meubilair van andere ontwerpers uit de periode 1845 tot nu.

De architecten-ontwerpers Kramer en Rietveld worden doorgaans als elkaars tegenpolen beschouwd.

Piet Kramer (1881-1961) was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School, de expressionistische architectuurstroming in de hoofdstad tijdens het interbellum. De Amsterdamse School, met talloze voorbeelden op het gebied van sociale woningbouw, is vooral bekend om de grillige vormentaal en rijke ornamentiek.

Gerrit Rietveld (1888-1964) behoorde enige tijd tot De Stijl en was een functionalist. Zijn bekendste werk is het Rietveld-Schröder-huis in Utrecht.. 
Beide architecten waren in hun contrastvolle stijlen ook zeer actief op het gebied van meubelvormgeving. Het Stedelijk Museum bezit van hen, naast het Centraal Museum voor zover het Rietveld betreft, de meest omvangrijke en meest veelzijdige meubelverzameling in Nederland.

KRAMER vs. RIETVELD toont de twee ontwerpers beiden als de absolute voorhoede van hun tijd, ondanks hun totaal tegengestelde stijlen. Het kwam in die tijd echter wel voor dat in één woning zowel een Kramer- als een Rietveld-ensemble werd gebruikt. De tentoonstelling laat zien hoe beiden met rijke kleurtoepassingen werkten: Rietveld vooral met de primaire kleuren rood, geel en blauw en Kramer met de secundaire kleuren oranje, groen en paars, hetgeen veel minder bekend is.

Van beiden zijn ook bepaald onalledaagse objecten te zien, zoals Kramers vleugel en een complete slaapkamer van Rietveld.
Zeer bijzonder in de tentoonstelling zijn nooit eerder geëxposeerde meubels van Piet Kramer die onlangs zijn gerestaureerd en op deze tentoonstelling voor het eerst sinds tijden in hun bonte pracht te zien zijn.

Meer dan objecten van deze twee tijdgenoten geeft KRAMER vs. RIETVELD aan de hand van het centrale thema Contrasten een overzicht van anderhalve eeuw meubelontwerpen met uitsluitend stukken uit de collectie van het Stedelijk. Daarin zijn onder meer vertegenwoordigd Thonet, Lion Cachet, Berlage, Mies van der Rohe, Perriand, Aalto, Jacobsen, Beltzig, Starck, Sottsass, De Lucchi, Ditzel, Arad, Hans en Wanders.

Directe aanleiding voor de tentoonstelling KRAMER vs. RIETVELD is de publicatie van de grote bestandscatalogus van meubels in de collectie van het Stedelijk (de eerste van het museum). De meubelcollectie is vanaf 1934 opgebouwd en telt nu meer dan 1000 stoelen, banken, tafels, kasten, kamerschermen alsook complete ameublementen. 
Naast een volledig overzicht van de meubelverzameling tot 2000 bevat deze catalogus ook een inleiding op de geschiedenis van de collectie en de tentoonstellingsactiviteiten. Daarnaast wordt een aantal thema’s in korte teksten nader toegelicht.

Samenstelling & productie
Luca Dosi Delfini & Ingeborg de Roode 

Vormgeving
KOSSMANN.DEJONG exhibition architect

Locatie
Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 5, Amsterdam

Ook worden er kinderworkshops en een speciale speurtocht voor kinderen over de tentoonstelling georganiseerd. 

Gegevens publicatie 'The Furniture Collection 1850-2000’

Titel: 'The Furniture Collection 1850-2000. From Michael Thonet to Marcel Wanders’.
Uitgave: NAi Uitgevers i.s.m. Stedelijk Museum Amsterdam. 
Samenstelling & tekst: Luca Dosi Delfini, met bijdragen van Jan van Adrichem, Philip van Daalen, Ingeborg de Roode, Monique Splinter en Marijke van de Weerdt. 
Redactie: Jan van Adrichem, Ingeborg de Roode.
Vormgeving: Beukers/Scholma. Fotografie: Erik en Petra Hesmerg.
Geïllustreerd (kleur en zw/w), Gebonden, 456 pagina’s, Formaat: 24,5 x 31 cm. 
Isbn 90-5662-194-7. Tekst in Engels.

Van 14 mei t/m 14 juli 2004 geldt de actieprijs van € 69,50. Daarna € 82,50
Op 27 mei is een studiemiddag gepland rondom deze bestandscatalogus.

Uitgave en tentoonstelling met steun van Meubelindustrie Gelderland BV en Jaffé-Pierson Stichting. Restauratieproject Rietveld en Kramer-meubelen uitgevoerd met ondersteuning van de Mondriaan Stichting.