Tentoonstelling — 6 apr t/m 5 nov 2023

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Letterontwerper Kristyan Sarkis bewijst het tegendeel met THE WAY I SEE IT,… in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zeven letterwerken illustreren de verbeeldende kracht van het Arabische schrift. In de ruimte rond de historische trap vult Sarkis de enorme nissen op met zijn letterkunst in de vierde editie van POST/NO/BILLS.

Kristyan Sarkis is dé letterontwerper van het moment. Zijn typografie spreekt boekdelen, zelfs voor mensen die geen Arabisch lezen. Zijn typografische werken geven vaak al duiding aan waar de tekst over gaat. In samenwerking met dichter Hind Eljadid brengt hij het gevoel van de gedichten tot leven in de vorm van Arabische typografie. Bijvoorbeeld, een poëtische tekst over water wordt door Sarkis uitgebeeld in zwierige lijnen die doen denken aan de stromende kracht van een waterval. Een gedicht over het verstikkende gevoel van een gewelddadige relatie drukt hij uit in een compositie waar de letters claustrofobisch dicht op elkaar staan. Hij haalt zijn inspiratie uit de natuur, actualiteit en Arabisch typografisch cultureel erfgoed.  

Zaalopname met letterkunsten
Zaalopname Kristyan Sarkis, The Way I See It,…, 2023, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Peter Tijhuis
kunst in de omloop van het stedelijk museum, met werken in de kleuren groen, oranje, blauw, geel.
Zaalopname Kristyan Sarkis, The Way I See It,…, 2023, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Peter Tijhuis

OVER KRISTYAN SARKIS

De Libanese typograaf woont in Amsterdam en geeft les aan studenten van het masterprogramma TypeMedia aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sarkis is de mede-oprichter van TPTQ Arabic, een bureau gespecialiseerd in Arabische fonts. Daarnaast richtte hij Arabic Type Design Beirut mede op, dat educatieve programma's ontwikkelt gewijd aan het Arabisch letterontwerp. De herontdekking van de schoonheid en rijkdom van het Arabische schrift staat in de werkpraktijk van Sarkis centraal. Hij is op zoek naar hedendaagse vormen die het Arabische schrift en haar gebruikers een eigentijdse stem en agency geven. Op deze manier probeert hij moderniteit te zien als een ontwikkeling vanuit de eigen cultuur, in plaats van dat het Latijnse schrift vanuit een postkoloniaal perspectief leidend is. 

OVER POST/NO/BILLS

De serie POST/NO/BILLS toont de meest recente grafische ontwerpprojecten die inspelen op de actualiteit en ontwikkelingen in het vakgebied. Bezoekers kunnen posters van Kristyan Sarkis’ werk kopen in de museumwinkel. Eerdere edities vonden plaats met Sophie Douala, Now You See Me Moria en Metro54. 

KRISTYAN SARKIS — THE WAY I SEE IT,...

6 apr t/m 5 nov 2023

Boek ticket