Tentoonstelling — 27 okt 2018 t/m 24 feb 2019

Het Stedelijk Museum presenteert vanaf najaar 2018 een overzicht van het oeuvre van Lily van der Stokker, met tekeningen en muurschilderingen van de late jaren tachtig tot nu.

 • Lily van der Stokker, I am an artwork and I am 3 years old, 2004, Feature Inc., New York
  Lily van der Stokker, I am an artwork and I am 3 years old, 2004, Feature Inc., New York
 • Lily van der Stokker, Transfer that money to me, 2010, Art Features/Art Basel
  Lily van der Stokker, Transfer that money to me, 2010, Art Features/Art Basel
 • Lily van der Stokker, Huh (installation view, Koenig & Clinton, New York), 2014, courtesy the artist and Koenig & Clinton, Brooklyn. Photo: Jeffrey Sturges, Brooklyn.
  Lily van der Stokker, Huh (installation view, Koenig & Clinton, New York), 2014, courtesy the artist and Koenig & Clinton, Brooklyn. Photo: Jeffrey Sturges, Brooklyn.
 • Lily van der Stokker, The tidy kitchen (detail), 2015, Hammer Museum, Los Angeles
  Lily van der Stokker, The tidy kitchen (detail), 2015, Hammer Museum, Los Angeles

 “Art is easy – to understand”. Dit is de titel van een van de muurschilderingen, die Lily van der Stokker maakte in 1998 in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Met deze titel gaf ze uitdrukking aan haar verlangen om kunst te maken die direct aanspreekt, met een beeldtaal die iedereen herkent; bloemen, krullen, wolken en guirlandes in felle kleuren en meestal met directe en alledaagse teksten. “I am trying to be a friendly person and my art has to be about that. I like the colours to be bright and cheap looking so that I can combine my conceptualism with pleasure.” (Lily van der Stokker in gesprek met John Waters)

Lily van der Stokker heeft met haar uitbundige, decoratieve tekeningen en monumentale muurschilderingen de afgelopen dertig jaar een omvangrijk en eigenzinnig oeuvre opgebouwd. Met haar meisjesachtige beeldtaal gaat ze ‘gender-issues’ niet uit de weg; je zou haar werk dan ook op kunnen vatten als een vrolijke, feministische knipoog naar de serieuze modernistische schilderkunst van de late 20e eeuw. “Good old abstract art”, luidt dan ook een van haar vroege tekeningen.

Lily van der Stokker (geboren Den Bosch, 1954, woont en werkt in Amsterdam en New York) runde in de jaren 80 een galerie in New York, maakte een van haar eerste tentoonstelling in Museum Fodor, Amsterdam (1991) en heeft de laatste jaren belangrijke internationale tentoonstellingen gehad, o.a in Tate St. Ives (2010) en het Hammer Museum in Los Angeles (2015).