Tentoonstelling — 6 apr t/m 21 sep 2013

Het Stedelijk Museum presenteert vanaf 6 april 'Something They Have To Live With': een nieuwe installatie van Lucy McKenzie (Glasgow, 1977). Dit is haar eerste solotentoonstelling in Amsterdam. 

De installatie, te zien in de IMC-zaal, geeft uitdrukking aan de veelzijdigheid van McKenzie's kunstenaarschap, waarin schilderkunst, ambacht, mode en architectuur met elkaar worden verweven. McKenzie transformeert de IMC-zaal (de oude 'erezaal') in een geheel eigen ruimte, waarin zij verschillende beeldvormen en presentatiewijzen op elkaar laat inwerken. De bezoeker kan - als in een warenhuis - langs de verschillende 'displays' dwalen.

De installatie wordt verankerd door twee monumentale architecturale structuren. Aan de ene zijde van de zaal zijn drie wanden 'bekleed' met grote schilderijen waarop abstracte patronen uit het Alhambra paleis in Grenada zijn afgebeeld. Hierdoor ontstaat een duizelingwekkende decoratieve omgeving. Aan de andere kant van de zaal staat een grootschalig model van een interieur uit Villa Müller in Praag van de architect Adolf Loos. De wanden zijn met de trompe-l'oeil schildertechniek voorzien van realistische marmerstructuren. Door het Alhambra paleis met Villa Müller in een ruimte samen te brengen, nodigt McKenzie ons uit na te denken over monumentale, gesloten bouwkunst waar de binnenruimte streng van de buitenruimte gescheiden is. Zij is daarbij geïnteresseerd in de wijze waarop architectuur subtiel van invloed kan zijn op machtsrelaties en seksualiteit. In zowel het modernistische ontwerp van Loos als de Arabische architectuur van het Alhambra leiden vrouwen immers een afgeschermd bestaan. Het vrouwenlichaam blijft onzichtbaar voor de buitenwereld en wordt slechts aan een enkeling getoond.

In de tentoonstelling kijkt McKenzie ook naar de invloed van specifieke binnenhuisarchitectuur op het leven en werken van alledag. Dit onderzoekt zij in een reeks kleine, gedetailleerde architectuurmodellen die zij op sokkels presenteert.

'Something They have To Live With' ontvouwt zich als een reis langs schilderkunst, architectuur en mode. Op geraffineerde wijze onderzoekt de kunstenaar de rol van architectuur en mode in relatie tot het menselijk lichaam, waarbij zij het niet nalaat haar eigen lichamelijkheid in het spel te brengen.

De curator van de tentoonstelling is Martijn van Nieuwenhuyzen.

Modelabel Atelier E.B.

Rond 2008 lanceerde McKenzie samen met de in Edinburgh werkende textielontwerper Beca Lipscombe  het modelabel Atelier E.B.. Het label presenteert in een Europese showroom-tour zijn tweede collectie kleding en accessoires, geproduceerd in samenwerking met de locale Schotse textielindustrie. Atelier E.B. is geworteld in de gezamenlijke interesse van de kunstenaars voor traditionele, kleinschalige productieprocessen en nieuwe manieren om zich tot kunst en mode te verhouden.

Pop-up winkel

Van 15 t/m 18 mei 2013 zal de nieuwe collectie Atelier E.B. voor het publiek te bezichtigen en te bestellen zijn in een tijdelijke ‘pop-up store’ in 'Magazijn’ aan de Oudezijds Voorburgwal 153, Amsterdam. Het is de eerste locatie van de Europese showroom-tour. Zie ook www.magazijn153.nl