Tentoonstelling — 24 sep t/m 4 nov 2006

In deze dubbele tentoonstelling toont
Lucy Stein schilderijen en tekeningen en
Anat Stainberg/ Norberto Llopsis Segarra
de doorlopende performance 'Now or Never'.

Opening Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59: 23 september 17– 19.00 uur, met performance.

Het werk Lucy Stein bestaat uit karakterschetsen van vrouw en vrouwelijkheid, soms neergezet met onmiskenbare zelfspot, soms met zwaar aangezette stemmingen. In het grote schilderij Bobs V Waves (2006) komt een parade van vrouwen en meisjes voorbij: de clichématige Londense carrièrevrouw, het hippe schoolmeisje maar ook, en dat heel prominent, een portret van Betty Boop, een karikaturaal, hilarisch vrouwfiguur uit vroegere tekenfilms. Op een ander groot doek wordt een jongedame, het uitbundige type, meewarig nagestaard door een degelijk gekleed meisje met de tekstballon ‘one touch of humour would have saved her from such comprehensive suffering’.

Lucy Stein lijkt met haar werk een complete generatie meewarig na te staren: de generatie die het moet hebben van uiterlijke classificaties en de feministische meetladder. Zelf vestigt zij liever weer de aandacht op de bron. Aan de hand van typetjes, hedendaags hedonisme en de nodige relativering legt Stein gevoeligheden en angsten bloot die van alle tijden zijn.
Belangrijker misschien nog is de schilderkunstige inzet: de manier waarop zij een borst tevens een stad in de verte laat zijn, of een ontbloot been met gatenpanty in een heuvel verandert. Zulke surreële, landschappelijke elementen zijn vervuld van romantiek. Het zoeken naar directheid en puurheid op doek krijgt bij haar ook een letterlijke invulling door het gebruik van collage-achtige toevoegingen zoals nageschilderde flarden van etiketten van flessen Evian bronwater, die door de composities opdoemen in de vorm van vrolijke vlaggetjes en geheimzinnige letters. Het is letterlijk een terugkeren naar de bron, naar een beeldtaal waar het romantische verlangen het lijkt te winnen van de scepsis en het feministisch verongelijkte.

Lucy Stein (Oxford, 1979) rondde recentelijk haar residentieperiode af aan De Ateliers in Amsterdam. Zij maakt ook deel uit van het duo Blood ’n Feathers (samen met muzikant Jo Robertson), dat onlangs werd genomineerd voor de Britse Beck’s Futures Award.

Anat Stainberg/ Norberto Llopsis Segarra  - Now or Never
De performance ‘Now or Never’ van het duo Anat Stainberg en Norberto Segarra, die onlangs een studieperiode afrondden aan het Amsterdamse instituut DasArts, speelt zich af over de periode van zeven weken. Als in een soap bestaat het geheel uit een aantal verschillende afleveringen, waarin het intieme samenzijn van de twee performers een vast gegeven is. Maar de burgerlijke patronen die de basis vormen van de soap worden al snel doorbroken als het stel zich gaat verhouden tot verschillende disciplines zoals, naast de soap, ook de dans, het theater en de performancekunst, en feit en fictie zodanig laten afwisselen dat het onmogelijk wordt om daartussen onderscheid te kunnen maken. De functie van de monitor, die onderdeel vormt van de set en waarop beelden van andere ‘afleveringen’ zijn te zien, draagt daaraan bij.

‘Now or Never’ is te zien op alle zondagmiddagen van 1 t/m 29 oktober, aanvang 15.00 uur; en tijdens de opening op 23 september om 17.00 uur. De slotaflevering wordt gespeeld op de MuseumNacht, 4 november om 21.00 uur (toegang gratis).

Bij de tentoonstelling verschijnt de gratis SMBA Nieuwsbrief #94 (NL / EN)

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is tijdens de Museumnacht (4 november) geopend van 19.00 tot 2.00 uur.
Toegang gratis. 

www.smba.nl