Tentoonstelling — 10 sep t/m 27 nov 2016

Het Stedelijk presenteert dit najaar de eerste Nederlandse museale solotentoonstelling van Magali Reus.

Onder de titel Mustard presenteert Magali Reus nieuwe sculpturen in een speciale installatie toegespitst op zaal 0.7. Deze serie werken ontstond dit jaar in haar studio in Londen. Door gebruik te maken van verschillende synthetische materialen en complexe stof- en leerverwerkings-processen, creëerde Reus sculpturale vormen die weliswaar niet direct verwijzen naar bestaande objecten, maar toch associaties oproepen met zadels, motoren of dekens. Haar uitvergroting van (dierlijke) vormen bevat elementen van camp en het groteske: een overdrijving die de werken een sterk fysieke en tegelijk verontrustende aanwezigheid geeft. De complexe samenstelling van hun materialen en hun uitbundige versiering veranderen een hang naar decoratie in iets wat bij eerste bestudering functioneel of nuttig lijkt.

Het werk van Reus roept aanvankelijk vertrouwdheid op, omdat ze herkenbare beelden gebruikt die op het eerste gezicht heel alledaags lijken. Pas in tweede instantie komt de verscholen complexiteit in haar werkwijze naar voren. Reus hanteert een haast obsessieve gelaagdheid en herhaling van beeldelementen, waardoor haar werken moeilijk te definiëren zijn en zowel meer representatief als simpelweg abstract kunnen lijken.

Magali Reus (Den Haag,1981) studeerde aan de Amsterdamse Rietveld Academie, Goldsmiths College in Londen en de Rijksakademie in Amsterdam. in 2015 won zij de Prix de Rome, de oudste stimuleringsprijs voor veelbelovende kunstenaars in Nederland.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt in oktober 2016 een publicatie over het werk van Magali Reus, in de ‘first monographs’- serie van JRP|Ringier, met bijdragen van kunstcritica Kirsty Bell, schrijver Andrew Durbin, en kunstenaar Liam Gillick.

Meer info

STEDELIJK CONTEMPORARY

Het Stedelijk Museum presenteert voortdurend dynamische solotentoonstellingen van een veelbelovende generatie kunstenaars. Het gaat veelal om nieuwe producties en recente aankopen. Het Stedelijk reageert hiermee op de actualiteit en stimuleert hedendaags talent door, in sommige gevallen, ook de positie van opdrachtgever in te nemen. Voor het Stedelijk zijn kunstenaars de betekenisgevers van onze tijd. Door een duurzame relatie aan te gaan met de kunstenaars van nu krijgt de collectie van de toekomst een gezicht. 

Reus maakte voor deze tentoonstelling nieuw werk dat mede mogelijk werd gemaakt door bijdragen van het Stedelijk Museum, het Mondriaan Fonds en The Approach, London. De tentoonstelling wordt ondersteund door Ammodo.

De realisatie is mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van het Mondriaan Fonds.

De Stedelijk Contemporary presentaties in 2016 en 2017 worden mede mogelijk gemaakt door Ammodo.