Tentoonstelling — 16 mrt t/m 14 jul 2024

Eerste grote solotentoonstelling in Nederland van de internationaal gelauwerde kunstenares Marina Abramović (1946, Belgrado, Servië), de godmother van de performancekunst, die in het begin van haar carrière werkte vanuit Amsterdam.

In een carrière die vijf decennia beslaat, heeft Marina Abramović de performance vanaf het experimentele begin naar de mainstream gebracht. In dit retrospectief komt haar hele oeuvre aan bod – van haar vroege werken die ze in de jaren 1970 maakte in voormalig Joegoslavië en Amsterdam, tot de baanbrekende werken die ze maakte met haar partner Ulay en haar solowerk waar ze tot op de dag van vandaag mee actief is.

Haar solowerk nodigt uit tot interactie met het publiek en houdt verband met spiritualiteit, de natuurlijke omgeving en de vergankelijkheid van het lichaam. Abramović was een vroege voorstander van het gebruik van het lichaam in performances, en heeft consequent de grenzen van haar eigen fysieke en mentale uithoudingsvermogen getest. Ze breidde haar werk uit tot een meer collectieve ervaring, enerzijds doordat publiek eraan kon deelnemen, zoals bij The Artist is Present in 2010, anderzijds door een opleidingscentrum op te richten voor performancekunst, het Marina Abramović Institute.

Foto van performance van Marina Abramović, ze borstelt ruw haar haar
Marina Abramović, 'Art must be beautiful, artist must be beautiful', 1975–76, collectie Stedelijk Museum Amsterdam. c/o Pictoright Amsterdam

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Royal Academy, Londen, en reist naar Amsterdam, Kunsthaus Zürich, Tel Aviv Museum of Art en Kunstforum Vienna. Samengesteld voor het Stedelijk door Karen Archey en Nina Folkersma, mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdragen van de begunstigers van de Marina Abramović Circle en van het Stedelijk Museum Fonds, en mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO.