Een beeld van een biljartbal met een grote acht erop die omringd is door vuur in oranje en rood tinten

Tentoonstelling — 3 nov 2023 t/m 1 apr 2024

De overzichtstentoonstelling Martin Wong: Malicious Mischief toont het werk van de Chinees-Amerikaanse kunstenaar Martin Wong. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen en persoonlijke memorabilia. Wong staat bekend om zijn verbeeldingen van sociale, seksuele en politieke kwesties die spelen in de Verenigde Staten in de jaren 1970 tot en met de jaren 1990.

SOCIALE, SEKSUELE EN POLITIEKE THEMA'S IN DE VS IN DE JAREN 70 TOT 90

In zijn artistieke praktijk, die sterk beïnvloed is door zijn ervaring met de countercultures van San Francisco en Eureka, Californië, en New York City, combineert hij elementen uit de Chinese iconografie, portretkunst, landschapsschilderkunst, ‘urban poetry’, graffiti, gevangenisesthetiek en gebarentaal. Als verhalenverteller en kritische observator van het stadsleven geeft Wong een poëtische kijk op de sociale realiteit van gemarginaliseerde gemeenschappen. In plaats van de hardheid van hun bestaan te benadrukken, schept Wong in zijn werk ruimte voor schoonheid en inclusiviteit, waarin bestaande opvattingen over klasse, ras en seksuele geaardheid worden heroverwogen en opnieuw vorm krijgen.  

Wong brengt verhalen tot leven die nog altijd actueel zijn

Een invloedrijk tegengeluid op de kunstwereld

Een mix van diverse aansprekende visuele stijlen

DE TENTOONSTELLING

Martin Wong: Malicious Mischief is thematisch gestructureerd, met Wongs artistieke biografie als leidraad. Startend in San Francisco, waar hij opgroeit als enig kind van Chinees-Amerikaanse ouders en in de jaren 1960 en 1970 zijn eerste schilderijen, gedichten en sculpturen maakt, volgen we zijn artistieke route via Eureka, Californië, naar New York. Wongs schilderijen van een vervallen New York City in de jaren 1980 en 1990, die hij maakt als hij in de Lower East Side woont, behoren tot zijn bekendste werken. 

De tentoonstelling sluit af met werken geïnspireerd op Wongs herinneringen aan de verschillende Chinatowns aan de oost- en westkust, die hij maakt in de periode voorafgaand aan zijn vroegtijdige overlijden aan de gevolgen van hiv/aids.

Zaalopname 'Martin Wong: Malicious Mischief'

MALICIOUS MISCHIEF

De tentoonstelling is vernoemd naar een reeks belangrijke werken die Wong tussen 1991 en 1998 maakt, waarin het concept van de 'outlaw' (verstotene) centraal staat, een thema dat hem zijn hele carrière bezighoudt.  

Meer weten?

Op Stedelijk Studies staat de essay No White in Sight geschreven door Vincent W.J. van Gerven Oei.

MARTIN WONG: MALICIOUS MISCHIEF

3 nov 2023 t/m 1 apr 2024

Boek ticket

CREDITS

1. Martin Wong, Tell My Troubles to the Eight Ball (Eureka), 1978–1981. Met dank aan de Martin Wong Foundation en P.P.O.W, New York. © Martin Wong Foundation.
2. Zaaloverzicht, Martin Wong: Malicious Mischief, 2023, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij
3. Zaaloverzicht, Martin Wong: Malicious Mischief, 2023, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij
4. Martin Wong, Malicious Mischief, 1991. Met dank aan de Martin Wong Foundation en P.P.O.W, New York. © Martin Wong Foundation.
5. Zaaloverzicht, Martin Wong: Malicious Mischief, 2023, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij
6. Martin Wong, Psychiatrists Testify: Demon Dogs Drive Man to Murder, 1980. Met dank aan de Martin Wong Foundation, P.P.O.W, New York en Galerie Buchholz. © Martin Wong Foundation.
7. Martin Wong, Sacred Shroud of Pepe Turcel, 1990. Met dank aan de Martin Wong Foundation en P.P.O.W, New York. © Martin Wong Foundation.
8. Zaaloverzicht, Martin Wong: Malicious Mischief, 2023, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij
9. Zaaloverzicht, Martin Wong: Malicious Mischief, 2023, Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij

Martin Wong: Malicious Mischief is een initiatief van KW Institute for Contemporary Art, Berlijn, samengesteld door Krist Gruijthuijsen en Agustín Pérez Rubio, en geproduceerd in samenwerking met Museo Centro de Arte Dos de Mayo (CA2M), Madrid; Camden Art Centre, Londen; en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Martin Wong: Malicious Mischief wordt mogelijk gemaakt door steun van de Terra Foundation for American Art. De begeleidende publicatie wordt mogelijk gemaakt door steun van de German Federal Cultural Foundation en German Federal Commissioner for Culture and the Media.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.

Het Stedelijk Museum wordt voor deze tentoonstelling genereus ondersteund door het Cultuurfonds.