Tentoonstelling — 6 okt 2018 t/m 24 feb 2019

Dit najaar presenteert het Stedelijk Museum het eerste museale overzicht van Metahaven en de première van de nieuwe filminstallatie Eurasia (Questions on Happiness).

Metahaven: EARTH is de eerste grote overzichtstentoonstelling van Metahaven. Vinca Kruk en Daniel van der Velden zijn als Metahaven internationaal bekend met hun werk dat de grenzen tussen kunst, design en film overschrijdt. In de tentoonstelling zijn films en installaties te zien. Ook gaat het nieuwe filmwerk Eurasia (Questions on Happiness) in première. Dit werk is gemaakt in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Institute of Contemporary Arts, Londen (ICA) en Sharjah Art Foundation. Het filmwerk wordt tegelijkertijd vertoond in het Stedelijk en de ICA.

In vier zalen zijn de grote video-installaties te zien die Metahaven sinds 2015 heeft gemaakt. Het is voor het eerst dat deze installaties in Nederland worden getoond. Een vijfde zaal zal worden ingericht rond Metahavens muziekvideo’s en werken op papier en stof.

Metahaven, Eurasia (Questions on Happiness), still, 2018. Courtesy Metahaven.
Metahaven, Eurasia (Questions on Happiness), still, 2018. Courtesy Metahaven.

EURASIA (QUESTIONS ON HAPPINESS)

Eurasia (Questions on Happiness), is opgenomen in de Oeral en in Macedonië. De film verbindt documentaire en animatie met sciencefiction, poëzie en volksverhalen. Eurasia begint waar haar voorganger The Sprawl (Propaganda About Propaganda) uit 2015 eindigde, op de ‘Nieuwe Zijderoute’ die Azië en Europa met elkaar verbindt.

OVER METAHAVEN

Het werk van Metahaven omvat films, teksten, grafisch ontwerp en installaties. Poëzie, storytelling en een interesse in internet en informatiepolitiek vormen de verbindende elementen. Het werk van Metahaven opereert op het grensvlak van digitale video en cinema en is conceptueel nauw verbonden met hun grafisch ontwerp. Metahavens werk wordt internationaal veelvuldig tentoongesteld en gepubliceerd.

Metahaven, The Sprawl (Propaganda about Propaganda), still, 2015. Courtesy Metahaven
Metahaven, The Sprawl (Propaganda about Propaganda), still, 2015. Courtesy Metahaven

Lopen door de zalen van Earth is als surfen op internet: associatief en vervreemdend

— Jeroen Junte (de Volkskrant)

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie PSYOP: An Anthology, mede samengesteld door conservator Karen Archey en ontworpen door Metahaven. De publicatie bevat essays over Metahavens werk en een reeks discussies met experts op het gebied van muziek, poëzie, kunst, film en mode. Er zijn bijdragen van onder andere de schrijvers Ana Teixera Pinto, Malka Older en Suhail Malik; de musici Holly Herndon, M.E.S.H. en LIL INTERNET, de dichter en vertaler Eugene Ostashevsky, modeontwerper Yulia Yefimtchuk, en vele anderen.

Meer informatie over de pubicatie

Metahaven, Captives of the Cloud: Scanlation, 2013. Courtesy Metahaven
Metahaven, Captives of the Cloud: Scanlation, 2013. Courtesy Metahaven
Metahaven, Information Skies, still, 2016. Courtesy Metahaven
Metahaven, Information Skies, still, 2016. Courtesy Metahaven

De tentoonstelling Metahaven: EARTH in het Stedelijk Museum is samengesteld door Karen Archey, conservator Hedendaagse kunst, Time-based Media van het Stedelijk.

Deze tentoonstelling wordt parallel georganiseerd met de tentoonstelling Metahaven: VERSION HISTORY, die van 3 oktober 2018 tot 13 januari 2019 bij het Institute of Contemporary Arts, Londen te zien is.

Eurasia (Questions on Happiness), Metahaven, 2018, is geproduceerd door het Institute of Contemporary Arts, Londen, mede in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam en Sharjah Art Foundation. De film is tevens mede mogelijk gemaakt door MoMA Warschau en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Met dank aan het Strelka Institute in Moskou voor hun genereuze bijstand.

De tentoonstelling Metahaven: EARTH wordt genereus ondersteund door de International Collector Circle en Curator Circle van het Stedelijk Museum Fonds. De begeleidende publicatie is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.