Tentoonstelling — 15 dec 2012 t/m 31 mrt 2013

Het grote overzicht van de Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley, de eerste internationale tentoonstelling in het heropende Stedelijk Museum, heeft in bijna drie maanden tijd inmiddels ruim 200.000 bezoekers getrokken. 

Mike Kelley (1954 – 2012) geldt als een van de meest invloedrijke kunstenaars van zijn generatie. In 35 jaar bracht hij een opzienbarend en veelzijdig oeuvre voort met onder meer schilderkunst, sculptuur, installaties, performances, muziek, video en fotografie. Dit is het eerste uitgebreide overzicht van Kelleys werk sinds 1993 en met bijna 200 werken zal de tentoonstelling vrijwel de hele nieuwbouw in beslag nemen.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door Ann Goldstein (directeur Stedelijk Museum), in samenwerking met de Mike Kelley Foundation for the Arts. Curator van het eerste tentoonstellingsconcept is Dr. Eva Meyer-Hermann. Het Stedelijk ontving voor deze tentoonstelling de Turing Toekenning 2009.

Mike Kelley had een uitzonderlijk vermogen om, op zeer kritische wijze, te graven in de wereld van de eigentijdse beeldcultuur en kunstproductie - en in alle verontrustende tegenstellingen die daarin zitten. Hij gebruikte daarbij een combinatie van scherpzinnige humor, poëtische inzichten en een griezelige associatieve kracht”, aldus Ann Goldstein. “Werkelijk niets is heilig in zijn werk – niet de zogenaamde hogere cultuur, geschiedenis, literatuur, muziek, filosofie, psychologie, religie of onderwijs. De manier waarop hij zijn interesse in de zogenaamde low culture – van textiel handwerk tot stripverhalen – samenbracht met noties omtrent identiteit en seksualiteit, was echt baanbrekend.”

Curator van het eerste tentoonstellingsconcept is Eva Meyer-Hermann, die de tentoonstelling oorspronkelijk ontwikkelde als een grootschalig en kritisch overzicht dat de belangrijkste thema’s zou onderzoeken die steeds terugkeerden in het werk van Kelley. Na de tragische dood van de kunstenaar begin 2012 kreeg de tentoonstelling echter een andere en diepere betekenis. “Na de dood van Mike Kelley was zijn geweldige oeuvre plotseling voltooid, en dat veranderde deze tentoonstelling, die ontwikkeld werd in nauwe samenwerking met de kunstenaar, abrupt in een retrospectief, in de volle betekenis van het woord,” zegt Ann Goldstein. “Wij hebben nu de verantwoordelijkheid om Kelley’s omvangrijke en brede oeuvre te tonen als een voltooid geheel. Ik weet zeker dat het proces dat nu in het Stedelijk bij deze tentoonstelling begint, een proces van (her)ontdekken en het opnieuw beschouwen van zijn werk, in de toekomst wordt voortgezet door andere conservatoren, historici en instituten.”

Reizende tentoonstelling

Mike Kelley is de eerste grote en internationaal reizende tentoonstelling die het Stedelijk Museum na de heropening presenteert en zal na Amsterdam te zien zijn in Centre Pompidou, Parijs (2 mei t/m 5 augustus 2013), MoMA PS1, New York (7 oktober 2013 t/m 5 januari 2014) en het Museum of Contemporary Art, Los Angeles (maart – juni 2014) (data onder voorbehoud).

catalogus

De tentoonstelling 'Mike Kelley' wordt begeleid door een rijk geïllustreerde catalogus van ca. 400 pagina’s, uitgebracht door het Stedelijk Museum Amsterdam en DelMonico/Prestel. De publicatie zal de meest uitgebreide zijn over de kunstenaar tot nu toe. Het boek wordt ontworpen door Lorraine Wild in Los Angeles, die het afgelopen decennium nauw met Kelley samenwerkte. Eva Meyer-Hermann en Lisa Gabrielle Mark zijn co-editors van de publicatie.

De totstandkoming van de Mike Kelley tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij steun van de voornaamste begunstiger Turing Foundation, hoofdbegunstigers Cees en Inge de Bruin-Heijn en de Andy Warhol Foundation for the Visual Arts.

Het Stedelijk Museum is hoofdsponsor Rabobank Amsterdam zeer erkentelijk voor het mede mogelijk maken van deze tentoonstelling in Amsterdam.