Tentoonstelling — Doorlopend

Grids and glitches beyond boundaries

Grafisch ontwerper Hezin O gooit met de presentatie BHLNTTTX alle vormgevingsregels overboord. In deze vijfde editie van Post/No/Bills vult Hezin O de monumentale nissen rondom de historische trap van het Stedelijk met zeven kleurrijke muurprints. Ze daagt conventionele opvattingen over grafische vormgeving uit door haar eerdere werken visueel en auditief volledig te deconstrueren, door ze op te knippen, te herhalen en te vergroten.  

Hezin O wil de bestaande hiërarchie van grafische vormgeving op symbolische wijze herschikken. Ze ontwikkelt haar eigen grids, die afwijken van de standaardrasters in ontwerpprogramma's zoals InDesign en daarmee de norm uitdagen. Ook zoekt ze bewust de grenzen op van software door met glitches te spelen. Dit zijn onbedoelde en vaak verrassende foutjes die soms optreden bij het bewerken van beeld en geluid. Daarnaast is ze in het huidige tijdperk van haarscherpe beelden gefascineerd door de tegenpool ervan. Ze maakt combinaties van in offset gedrukte beelden met een hoge resolutie en beelden met een lage resolutie afkomstig uit de risograaf of stencilmachine.  

De titel van de tentoonstelling BHLNTTTX is een alfabetische herschikking van de woorden EXHIBITION TITLE maar dan zonder de klinkers. Dit weerspiegelt het gevoel van demontage en reconstructie en illustreert goed haar werkwijze en manier van denken. 

zaalfoto van hezin o
Post/No/Bills #5 — Hezin O — 'BHLNTTTX'. Foto: Peter Tijhuis

Ik raakte geïnteresseerd in fouten tussen input en output, en de mogelijkheid om de geabstraheerde resultaten te verbeelden. Sindsdien heeft mijn interesse in abstractie zich geleidelijk uitgebreid naar verschillende media, zoals tekst, geluid, ruimte en beeldresolutie. Als ik erover nadenk, lijkt grafisch ontwerp een aantal kenmerken van abstractie in zich te hebben, in de zin dat het een bepaalde boodschap comprimeert of uitdrukt, en ik heb altijd gedacht dat dit een bepaald poëtisch aspect heeft.

— Hezin O
foto van kunst hezin o
Post/No/Bills #5 — Hezin O — BHLNTTTX. Foto: Peter Tijhuis

Over Hezin O

Grafisch ontwerper Hezin O is gevestigd in Seoul, Zuid-Korea. Ze studeerde Visual Communication Design aan universiteit van Seoul. Sinds 2014 runt ze ontwerpbureau OYE. Ze nam deel aan het Designer in Residence programma van het OTIS College of Art and Design. In 2020 behoorde ze tot de selectie Ones to Watch van It's Nice That en in 2021 verkoos Monthly Design haar als Notable Designer of the Year. Ook won ze vorig jaar de Best Book Design from Republic of Korea. Daarnaast verscheen haar werk in magazines als idea magazine (JP), Design360° (CN) en GRAPHIC (KR). Haar werk was ook te zien in fanfare inc. Tools in fanfare (2018, NL), Seoul Biennale of Architecture and Urbanism 2021(2021, KR) en Young Korean Artists 2023 in MMCA Gwacheon (2023, KR).  

OVER POST/NO/BILLS

De serie Post/No/Bills toont de meest recente grafische ontwerpprojecten die inspelen op de actualiteit en ontwikkelingen in het vakgebied. BHLNTTTX van Hezin O is de vijfde editie van de serie Post/No/Bills. Eerdere edities vonden plaats met Kristyan Sarkis, Sophie Douala, Now You See Me Moria en Metro54.  

Hezin O — BHLNTTTX 

Doorlopend

Boek ticket