Tentoonstelling — 16 mrt t/m 21 apr 2007

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

Wat betekent het voor een kunstenaar om te stoppen met zijn werk? Die vraag stelt de Britse kunstenaar Ryan Gander (1976, Chester) zich in zijn presentatie in Docking Station, de projectruimte voor internationale actualiteit in Stedelijk Museum CS.

___________________________________
Gander toont hier The Last Work, een nieuw en voorlopig laatste werk. Gander houdt er – op het moment dat de aandacht voor zijn werk groter is dan ooit – voor een nog onbepaalde tijd mee op om zich op zijn artistieke koers te bezinnen. In Docking Station neemt hij de kunstenaarspraktijk en de relatie van de kunstenaar tot zijn atelier onder de loep.

De ruimte van Docking Station is door Gander getransformeerd in een monochroom blauw geschilderde kamer, waarin een geluidswerk wordt gepresenteerd. De toeschouwer hoort er de fluisterende stem van een meisje. Zij verwoordt gedachten over het wezen van de kunstenaarspraktijk. Wie de moeite neemt diep de ruimte binnen te gaan, krijgt het visuele deel van deze installatie te zien: een video waarin Gander de tocht van zijn studio naar zijn huis verbeeldt. Gander: ‘It’s taking the spectator by the hand, taking them on that walk. It’s quite significant that it is a walk from studio to home, because it’s about what it means to consider stopping, ending.’

Ryan Ganders werk kent een veelheid aan verschijningsvormen. Hij maakt objecten, installaties, geeft lezingen die als performances aangemerkt dienen te worden, publiceert boeken en schrijft scripts voor televisieseries. Hij entameert samenwerkingen met filmers, typografen en vormgevers. Op een geraffineerde manier verweeft deze kunstenaar feit en fictie in zijn oeuvre en speelt hij met principes die zijn ontleend aan modernistische en conceptuele kunstopvattingen. Gander maakte zijn solodebuut in 2003 in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam met de tentoonstelling ‘The Death of Abbé Faria’, een mysterieuze installatie rond een fictief personage voor wie tot op de dag van vandaag post bij het Stedelijk wordt bezorgd.

Biografie
Ryan Gander werd geboren in 1976 in Chester. Hij studeerde aan de Manchester Metropolitan University, Jan van Eyck Academie en Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Hij exposeerde in o.m. Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Annet Gelink Gallery, Amsterdam, STORE, London, Artist Space, New York. In 2003 was Gander winnaar van de Prix de Rome. In 2005 ontving hij de Beck’s Futures Prijs voor jonge kunst in het ICA Londen en tevens de Baloise Art Prize voor jong talent op de Kunstbeurs in Basel. Vorig jaar publiceerde hij het bronnenboek ‘Pure Associations’ naar aanleiding van de toekenning van de ABN Amro Kunstprijs.

Bulletin
In Stedelijk Museum Bulletin nr. 3 / 2007 (verschijnt eind maart) wordt een gesprek gepubliceerd tussen Ryan Gander en curator Martijn van Nieuwenhuyzen.