Tentoonstelling — 12 nov 2016 t/m 8 jan 2017

Tentoonstelling van de grafische vormgeving van Sandberg en hoogtepunten uit de Stedelijk collectie verzameld door de voormalig Stedelijk directeur (1945-1963).

Willem Sandberg (1897-1984) was directeur van het Stedelijk Museum van 1945 tot 1963. Hij bouwde een van de belangrijkste collecties moderne kunst op en zette zich als voorvechter van nieuwe ontwikkelingen in de kunst altijd in voor de jongste generatie kunstenaars. Tegelijkertijd ontwierp hij ook bijna alle affiches, catalogi en het kleine drukwerk voor het museum – een ongebruikelijke activiteit voor een directeur. Met veel aandacht voor het experimenteren met typografie was zijn stijl uitgesproken eenvoudig, hij gebruikte heldere kleuren, ruwe contouren en hij hergebruikte beelden in veel verschillende samenstellingen. 

Hij ontwierp 380 affiches en meer dan 250 catalogi. Na zijn vertrek bij het Stedelijk Museum bleef hij nog lang actief als grafisch ontwerper. In deze tentoonstelling ligt de nadruk op zijn grafische vormgeving en zijn er diverse hoogtepunten uit de collectie te zien die Sandberg voor het museum heeft verworven.  

Sandberg was er van overtuigd dat kunst geïntegreerd moest worden in het dagelijkse leven. Hij introduceerde een educatie programma, voorzag het museum van een bibliotheek met een leeszaal, een restaurant en een auditorium met een film- en een muziekprogramma. Hij moderniseerde het gebouw waarvan hij in 1938 de muren al wit had laten schilderen en voegde in 1954 een nieuwe vleugel toe. Het jaar voor zijn pensionering verving hij de houten toegangsdeuren nog door een glazen pui. Sandberg streefde voortdurend naar een verlaging van de drempel, opdat het museum als levendig instituut voor iedereen aantrekkelijk, uitnodigend en makkelijk toegankelijk zou zijn. 

Onder zijn directeurschap verzamelde het Stedelijk Museum belangrijke werken van onder anderen Van Gogh, Cézanne, Malevich, Picasso, Léger, Chagall, Mondriaan, Moore, Calder en  ook vormgeving en fotografie. Sandberg heeft kunstenaars van over de hele wereld laten zien.