Tentoonstelling — 28 mrt t/m 15 mei 2004

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Rozenstraat 59) presenteert Marc Bauers nieuwe project Tautology.

Marc Bauer (Genève, 1975) maakt tekeningen en video’s. Slechts een enkele maal bracht hij deze verschillende disciplines in één presentatie met elkaar in verband. In zijn nieuwe project Tautology, dat hij voor de drie ruimten van SMBA samenstelde, combineert hij nu video’s, tekeningen, figuratieve muurschilderingen en een geluidswerk. 
 
Bauer is in zijn geboorteland Zwitserland vooral bekend als tekenaar. Zijn vroege tekeningen vinden hun uitgangspunt in jeugdherinneringen. Er spreekt op het eerste gezicht een verlangen uit naar de idylle van de jeugd. De tekeningen roepen gevoelens van nostalgie op zoals foto’s in een familiealbum dat doen.

Maar wie langer naar de tekeningen kijkt wordt zich ervan bewust dat achter de façade van intimiteit en familiegeluk een andere werkelijkheid verborgen zit. Een wereld van psychische spanningen, verstikkende machtsstrijd en vernedering. In Bauers nieuwe werk komen deze onvermoede, donkere onderstromen in de menselijke verhoudingen sterk naar voren.

In de grote zaal van Bureau Amsterdam maakt Bauer onder andere een monumentale muurschildering van een lege arena die lijkt te wachten op de gebeurtenissen die komen gaan. Deze spelen zich af op het tegenovergelegen podium waar een videodrieluik te zien is. In Tautology, Anteferno I en The Balcony worden de krachten die op het wankele evenwicht van de menselijke relaties inwerken, in een reeks indringende scènes verbeeld.

Jesús Fuenmayor schrijft in De SMBA Nieuwsbrief naar aanleiding van Bauers werk: “De beelden onderscheiden zich doordat ze worden onderbroken door een reeks verontrustende verstoringen van een bepaalde morele orde: de man die het ene moment de pater familias vertegenwoordigt, verandert het volgende moment in de man met twee hoofden in een positie van anale penetratie; een familie die de hoeksteen van de samenleving vormt, geeft zich over aan incest door zich bezig te houden met verschillende heterodoxe seksuele praktijken; in een reeks tekeningen worden huisdieren afgebeeld in een staat die rigor mortis suggereert; zoöfilie wordt zonder meer geïmpliceerd of weergegeven; een scène van soldaten in oorlog lijkt meer op een verkrachtingsdaad. Scènes waarin het individu wordt onderworpen aan allerlei soorten destructieve druk van de samenleving.” 

In de tentoonstelling Tautology trekt Bauer door middel van herhalingen van getekend beeld, cirkelvormige bewegingen van de camera en geloopte filmstructuren, de kijker zijn wereld binnen en toont hij op beurtelings elegante en schokkende manier de achterkant van de menselijke onderneming en van de burgerlijke moraal.

Marc Bauer (Genève, 1975) voltooide zijn studie aan de Rijksakademie in Amsterdam in 2003. Hij presenteerde zijn werk in groepstentoonstellingen in Galerie Walcheturm (Zürich), Kunsthalle Zürich, Helmhaus Zürich, Postamt am Ostbahnhof in Berlijn. Dit is zijn eerste solotentoonstelling buiten Zwitserland.

Bij de tentoonstelling verschijnt SMBA Nieuwsbrief No. 79 met een tekst van de Venezolaanse criticus Jesús Fuenmayor.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de ambassade van Zwitserland.