Tentoonstelling — 27 jun t/m 29 sep 2008

Toegang
Necessary. Send an e-mail to reservations@stedelijk.nl, stating your full name, e-mail address, telephone number, and the date of the program you want to attend.

Het Stedelijk Museum CS presenteert Snap Judgments, waarin 35 hedendaagse Afrikaanse kunstenaars en fotografen krachtige visies op hun eigen continent tonen. Okwui Enwezor, adjunct curator bij het ICP in New York, stelde de tentoonstelling samen.

Klik hieronder voor een impressie van de tentoonstelling in Stedelijk Museum CS:
Windows Mediaplayer Video>>
______________________________________

De expositie laat zien hoe kunstenaars fotografie inzetten om de grote veranderingen in Afrika op sociaal, economisch en cultureel gebied in beeld te brengen. Zij rekenen af met het stereotype beeld dat van hun culturen, geschiedenissen en landen bestaat.

Fotografie is de afgelopen eeuw een vitaal medium in de Afrikaanse cultuur gebleken. De waardering voor Afrikaanse fotografen en hun unieke beeldtaal is echter recent. Door de rol van het beeld in de Afrikaanse cultuur aan de orde te stellen, biedt de expositie een indringend inzicht in de snel veranderende sociale dynamiek van het continent. De tentoonstelling omvat ruim 180 werken van 35 kunstenaars. De meeste werken zijn na 2000 gemaakt, sommige speciaal voor de tentoonstelling.

Snap Judgments presenteert fotografie uit het hele continent, van het islamitische Noord-Afrika tot en met het uiterste zuiden. De tentoonstelling verbeeldt de enorme veranderingen die in Afrika gaande zijn, op economisch, sociaal en cultureel gebied. Naast die individuele blik op Afrika brengt Snap Judgments ook in kaart hoe de recente fotografie verder gaat dan Afrikaanse tradities en Westerse invloed: er is sprake van nieuwe esthetische verkenningen.

De tentoonstelling gaat voorbij aan de commerciële portretfotografie die in Afrika de afgelopen decennia domineerde, nu is er veel nadruk op documentaire- en modefotografie en conceptuele kunst.
Verschillende thema’s komen naar voren. Zo zijn er kunstenaars die in het landschap historische trauma’s en sociale vervreemding uitdrukken, zoals Zarina Bhimji (Uganda) of Zwelethu Mthethwa (Zuid-Afrika).

Anderen laten zien dat de stedelijke context in razend tempo verandert, met accenten op het leven en de architectuur. Ook het lichaam is een onderwerp, soms op provocerende wijze, zoals bij de onderzoeken naar de grenzen tussen identiteit, gender en seksualiteit van de van oorsprong Nigeriaanse Oladélé Bamgboyé. De geschiedenis van het continent is eveneens aanwezig: veel jonge Afrikaanse kunstenaars reconstrueren het (koloniale) verleden door het verhaal opnieuw te vertellen en/of er eigen versies van te maken. 

Diverse deelnemers aan Snap Judgments waren al eerder in het Stedelijk Museum te zien. Het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam toonde werk van de Zuid-Afrikaanse Hentie van der Merwe (2003) en van de Egyptische Hala Elkoussy (2006). Het Stedelijk Museum had al met twee leden van een eerdere generatie een band: Malick Sidibé (Mali) exposeerde in 2000 en is aanwezig in de collectie, evenals David Goldblatt, nu te zien in de aankopententoonstelling Eyes Wide Open. Ook Mthethwa, Bamgboyé en Elkoussy zijn in de museumcollectie vertegenwoordigd.

Snap Judgments is samengesteld door de in Nigeria geboren Okwui Enwezor, thans adjunct curator bij het International Center of Photography in New York, waar de tentoonstelling in 2006 te zien was. Enwezor was eerder artistiek directeur van Documenta 11 in Kassel (2002) en maakte als freelance curator meerdere tentoonstellingen over (Afrikaanse) hedendaagse kunst en fotografie. Bij de tentoonstelling is de publicatie Snap Judgments: New Positions in Contemporary African Photography verkrijgbaar (uitg. ICP/Steidl Verlag).

Kunstenaars in de tentoonstelling Snap Judgments:

Doa Aly (Egypte)
Lara Baladi (Egypte / Libanon)
Oladélé Bamgboye (Nigeria / Verenigd Koninkrijk)
Yto Barrada (Marokko)
Luis Basto (Mozambique)
Zohra Bensemra (Algerije)
Zarina Bhimji (Uganda / Verenigd Koninkrijk)
Mohamed Camara (Mali)
Ali Chraibi (Marokko)
Omar D. (Daoud) (Algerije)
Depth of Field (collectief) (Nigeria)
Allan deSouza (Kenia / Verenigd Koninkrijk / VS)
Andrew Dosunmu (Nigeria / VS)
Hala Elkoussy (Egypte)
Theo Eshetu (Ethiopie / Italië)
Mamadou Gomis (Senegal)
Kay Hassan (South Africa)
Romuald Hazoumé (Benin)
Moshekwa Langa (Zuid-Afrika / Nederland)
Maha Maamoun (Egypte)
Boubacar Touré Mandémory (Senegal)
Hentie van der Merwe (Zuid-Afrika / België)
Zwelethu Mthethwa (Zuid-Afrika)
James Muruiki (Kenia)
Lamia Naji (Marokko)
Otobong Nkanga (Nigeria / Nederland)
Jo Ractliffe (Zuid-Afrika)
Tracey Rose (Zuid-Afrika)
Fatou Kandé Senghor (Senegal)
Randa Shaath (Egypte / Palestijnse gebieden)
Mikhael Subotzky (Zuid-Afrika)
Sada Tangara (Mali / Senegal)
Guy Tillim (Zuid-Afrika)
Michael Tsegaye (Ethiopië)
Nontsikelelo “Lolo” Veleko (Zuid-Afrika)

De tentoonstelling is georganiseerd door ICP, International Centre of Photography, met steun van de Altria Group, Inc, en het ICP Exhibitions Committee. Aanvullende financiering werd ter beschikking gesteld door The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Christian K. Keesee, Roberta en Steven Denning, Eni S.p.A., Marjorie G. en Jeffrey A. Rosen, Arthur Walther, Association Francaise d’Action Artistique, Robert Scully en Nancy Peretsman, Meryl en Robert Meltzer, Andrew en Marina Lewin, Jane K. Lombard, Prins Claus Fonds, de regering van Vlaanderen, de Mondriaan Stichting, Pamela en Arthur Sanders en de British Council.

Steun voor de tentoonstellingscatalogus was afkomstig van de Elizabeth Firestone Graham Foundation.

Klik hier>> voor de aanbieding van het Lloyd hotel.