Tentoonstelling — Doorlopend

De Collectie - STEDELIJK BASE toont de ontwikkelingen in kunst en design, vanaf 1880 tot nu, in vele hoogtepunten.

Martial Raysse en Elaine Sturtevant, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij
Barnett Newman en Eames, Charles & Ray, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij

STEDELIJK BASE is de permanente opstelling van hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum. De presentatie beslaat de gehele nieuwe vleugel van het museum en toont een selectie van bijna 700 werken, gegroepeerd rond historische bewegingen, maatschappelijke thema’s en invloedrijke kunstenaars.

Alles wordt dwars door elkaar getoond. Kijken is googelen.

— Bianca Stigter (NRC)

De tentoonstelling begint in de ABN AMRO Zaal met werk van sleutelfiguren als Kazimir Malevich, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Nola Hatterman, Charley Toorop, Barnett Newman, Yves Klein, Roy Lichtenstein, Ed van der Elsken, Yayoi Kusama en Sheila Hicks. Bezoekers nemen vervolgens de roltrap naar de VandenEnde Foundation Zaal, waar de tentoonstelling wordt vervolgd met een spectaculaire installatie van Barbara Kruger en kunst uit de periode 1980 tot heden, met werk van onder anderen Jeff Koons, Anselm Kiefer, Maarten Baas, Nan Goldin en Marlene Dumas.  

Van het ontstaan van de abstracte kunst en industriële vormgeving aan het eind van de 19e eeuw tot en met hedendaagse 3D-geprinte vazen en geëngageerde schilderkunst: STEDELIJK BASE is een perfecte kennismaking met de geschiedenis van de moderne kunst en vormgeving.

KUNST EN VORMGEVING

In STEDELIJK BASE worden vormgeving en beeldende kunst voor het eerst in de geschiedenis van het museum op grote schaal geïntegreerd getoond. Alle media zijn gelijkwaardig, en worden in dialoog gepresenteerd. Het resultaat is een bonte mix van schilderijen, meubelen, sieraden, sculpturen, gebruiksvoorwerpen, accessoires, fotografie, tekeningen, installaties, videokunst, affiches en interieurs. Deze dialoog doet recht aan de onderlinge samenhang van waaruit deze kunstvormen zijn ontstaan (denk bijvoorbeeld aan De Stijl en het Bauhaus), en maakt bovendien nieuwe dwarsverbanden zichtbaar.

De Rijkdom is groot. Alleen musea als het Stedelijk of MoMA kunnen met zoveel panache en zoveel highlights de oogst van een eeuw showen.

— De Standaard

TENTOONSTELLINGSONTWERP

Het tentoonstellingsontwerp van STEDELIJK BASE in de ABN AMRO Zaal is ontwikkeld door AMO/Rem Koolhaas in samenwerking met Federico Martelli en biedt een innovatieve presentatiewijze voor de vaste collectie. De experimentele visie op tentoonstellingsmaken van voormalig directeur Beatrix Ruf, de gedurfde tentoonstellingsarchitectuur en de nieuwste technologische ontwikkelingen scheppen samen een omgeving waarin de bezoeker de collectie kan ervaren via een vrij te kiezen route. Aan de buitenmuren van de zaal ontvouwt zich een chronologie, terwijl in het midden van de zaal een specifiek thema of aspect van de collectie wordt uitgelicht.

AMO dook in de archieven van het museum en deed onderzoek naar verschillende manieren waarop het Stedelijk zijn collectie in de loop der jaren heeft tentoongesteld. Het tentoonstellingsontwerp bouwt voort op het experimentele DNA van het Stedelijk. De indeling van dit eerste deel van STEDELIJK BASE benadrukt de collectie als een netwerk van relaties, in plaats van als een verzameling individuele kunstwerken . Uiterst dunne, losstaande wanden vormen een bijna stedelijke ruimte waarin vrije associaties en meervoudige verbanden mogelijk worden gemaakt. 

Kazimir Malevich, Theo van Doesburg en Karel Appel, zaalopnames De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij

NIEUWE GEBOUWINDELING

STEDELIJK BASE is het sluitstuk van de nieuwe, meer inzichtelijke gebouwindeling. Zeventig procent van het vloeroppervlak is nu gewijd aan de collectie. Op de begane grond biedt STEDELIJK TURNS  steeds wisselende collectiepresentaties, vanuit nieuwe perspectieven, onderzoeken en actuele thema’s. Onder de noemer STEDELIJK NOW toont het Stedelijk tijdelijke tentoonstellingen op de eerste verdieping. En in september 2017 is, in samenwerking met Benthem Crouwel Architects, het nieuwe entreegebied geopend, dat nu een echte ontmoetingsplaats is geworden. 

Stedelijk Museum zet deur naar de toekomst wijd open

— De Volkskrant

DYNAMISCHE COLLECTIE

Waar STEDELIJK BASE inzoomt op de hoogtepunten, oftewel de canon, wordt in de tentoonstellingen onder de noemer STEDELIJK TURNS de blik gericht op verborgen of onderdrukte verhalen en weinig tot niet getoonde werken uit het depot. Deze alternatieve perspectieven naar aanleiding van nieuw onderzoek en actuele thema’s zullen leiden tot wijzigingen in de BASE. STEDELIJK BASE is dus in beweging en zal bezoekers de komende vijf jaar meenemen in een transformatie van de Stedelijk canon. 

 • Barbara Kruger, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij
  Barbara Kruger, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij
 • Barbara Kruger, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij
  Barbara Kruger, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij
 • Barbara Kruger, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij
  Barbara Kruger, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij
 • Barbara Kruger, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij
  Barbara Kruger, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij
 • Barbara Kruger, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij
  Barbara Kruger, zaalopname De collectie STEDELIJK BASE. Foto Gert Jan van Rooij

De heiligheid van het museum gaat er een beetje van af, je komt veel dichter bij de kunstwerken te staan. Je kunt ze beter zien en dat geeft een toegankelijkheid en aandacht aan dat werk. Prachtige opstelling. Er is veel, veel te zien. Maar als je je er eenmaal echt aan overgeeft word je er ontzettend blij van.

— Els van der Plas, algemeen directeur Nationale Opera & Ballet

ROUTE

Bezoekers kunnen beginnen op niveau -1, waar de ontwikkelingen in de kunst en vormgeving van eind 19e eeuw tot 1980 worden getoond. Daarna kunnen bezoeker de roltrap naar boven nemen, waar de tentoonstelling wordt vervolgd met een overdonderende installatie van Barbara Kruger en een presentatie van kunst uit de periode 1980 tot heden.

PLEK VOOR EXPERIMENT

Het Stedelijk Museum is altijd een plek geweest voor experiment. Van de eerste solotentoonstelling van Vincent van Gogh in Nederland (in 1905) tot 365 dagen achter elkaar live kunst tijdens Tino Sehgals A Year at the Stedelijk in 2015. Van de space age modeshow met experimentele sieraden van Emmy van Leersum en Gijs Bakker in 1967 tot tafeltennis op het Museumplein met Rirkrit Tiravanija in 2016, en nog veel meer. Met haar tentoonstellingen en aankopen heeft het Stedelijk experiment, spel en kritiek ten aanzien van kunst en tentoonstellingspraktijken nooit geschuwd en altijd omarmd.  

Deze geschiedenis van het museum is in het entreegebied voor STEDELIJK BASE in een tijdlijn vormgegeven. Daarnaast is in STEDELIJK BASE zichtbaar welke sporen cruciale tentoonstellingen als Cobra (1949), Bewogen beweging (1961), Dylaby (1962), Perspectief op textiel (1969), Op losse schroeven: situaties en cryptostructuren (1969) en Horn of Plenty (1989) hebben nagelaten in de collectie. 

Het Stedelijk heeft meer ruimte voor eigen interpretatie

— Rem Koolhaas

LET ME BE YOUR GUIDE

Met de lancering van STEDELIJK BASE verschijnt ook Let Me Be Your Guide, een nieuwe collectiegids (NL/ENG). Deze gids vertelt meer over mooie, bijzondere en soms relatief onbekende kunstwerken en over de unieke geschiedenis van het museum, en leidt de lezer aan de hand van een selectie van honderd kunstwerken langs de collectie van het Stedelijk. Achterin het boek bieden tien introductieteksten inzicht in belangrijke ontwikkelingen van moderne en hedendaagse kunst, fotografie en design. Dankzij de begrippenlijst functioneert de gids bovendien als naslagwerk in pocketformaat.
Meer info

AUDIOTOUR

Voor STEDELIJK BASE is een geheel nieuwe audiotour met een aantal verdiepende lagen ontwikkeld, ingesproken door curatoren en conservatoren, een aantal van de Blikopeners en Rem Koolhaas. Deze is verkrijgbaar in zes talen en gratis beschikbaar voor iedereen. Tip: houd de audiotour het gehele museumbezoek bij u, want op alle verdiepingen zijn audiotourstops beschikbaar. 

RONDLEIDINGEN

(Her)ontdek de highlights in kunst en design van 1880-nu in STEDELIJK BASE. De weekendrondleidingen biedt het perfecte instapmoment voor wie kennis wil maken met moderne kunst en vormgeving, terwijl de kunstliefhebber de bekende Stedelijk-iconen in een nieuwe context kan ontdekken. De rondleider daagt je uit verder te kijken. Ga naar huis met nieuwe inzichten en favorieten.
Meer info

Familiespoor

In STEDELIJK BASE kan iedereen op pad met een gloednieuw Familiespoor. Het Familiespoor vraagt je neus, ogen en oren te gebruiken om het juiste kunstwerk te vinden. Laat je uitdagen door de opdrachten. Snelle speurders hoeven zich niet te vervelen, er zijn verschillende soorten Familiesporen. De Familiesporen zijn te vinden in het LAB en bij de
infobalie.
Meer info

ONDERWIJS

Het Stedelijk brengt een uitgebreid programma voor het onderwijs. De kunst van het vragen stellen is relevant voor de creatieve, onderzoekende en kritische houding die in de huidige tijdsgeest van leerlingen en studenten wordt gevraagd. Ze maken kennis met de iconen uit de collectie van het Stedelijk. De programma’s prikkelen tot creatief kijken, onderzoekend leren en kritisch denken. Tijdens een museumbezoek met de klas gaat het om kunst authentiek en actief meemaken. Leerlingen kunnen zich vooral verdiepen in het artistiek onderzoek van de kunstenaar. Aan eindexamenleerlingen biedt het museum verdieping via speciale examentrainingen.
Meer info

Credits

De nieuwe indeling van het gebouw en de wijze van presenteren van de collectie zijn gebaseerd op de visie van Beatrix Ruf en uitgevoerd door het team van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Het tentoonstellingsontwerp van STEDELIJK BASE / Part 1 is ontwikkeld door AMO / Rem Koolhaas met Federico Martelli. STEDELIJK BASE is tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van onze partners Stedelijk Museum Fonds, Tata Steel Nederland, ProWinko ProArt en BankGiro Loterij.

Het Stedelijk Museum wordt ondersteund door Gemeente Amsterdam, Rabobank en BankGiro Loterij

 • Hoofdsponsor Rabo logo
  Hoofdsponsor
 • bankgiroloterij
  Partner