Tentoonstelling — 20 jul t/m 30 aug 2003

INVITATION #75: FASHION, ART, DESIGN met Bernhard Willhelm, Carmen Freudenthal, Elle Verhagen, BLESS, JOFF, Julia Born, Corriette Schoenaerts, Pavel Spasovski, David Sherry, Arnoud Holleman, Michael Magnan, Scott Hug, Floor Wesseling (IXOPUSADA)

Gastconservator: Bart van der Heide 

Invitation #75 is een presentatie met nieuw werk van dertien jonge modeontwerpers, grafisch vormgevers, stylisten en kunstenaars wiens praktijk zich kenmerkt door een grote mate van flexibiliteit. Zij bewegen zich in verschillende velden van culturele en commerciële productie en verhouden zich net zo makkelijk tot design als tot kunst. “De scheidslijnen tussen disciplines nemen we inderdaad niet als zodanig waar. We hebben geen enkele gedachte over die grenzen of hoe de disciplines afgebakend worden. De enige reden van bestaan van het product is dat er ooit een aanleiding voor was en dat we het uitgevoerd hebben”, aldus BLESS in een recent nummer van Metropolis M.

Aan de deelnemers van Invitation #75 is de vraag voorgelegd hoe zij hun positie zien. What gives you power? Who is your inspiration? How do you want to be remembered? Dat zijn de korte vragen, vergelijkbaar met de ‘questionnaires’ in glossy tijdschriften als Dazed & Confused, die op de kunstenaars en ontwerpers zijn afgevuurd. Hun statements vormen het uitgangspunt voor een contrastrijke tentoonstelling waarin de bijdragen van de spraakmakende Duitse mode-ontwerper Bernhard Willhelm (in samenwerking met Carmen Freudenthal en Elle Verhage) en het duo BLESS uit Parijs centraal staan.

Daaromheen zijn ‘statements’ te zien van kunstenaars en ontwerpers uit Amsterdam, New York en Londen, onder wie voormalig studenten van de Rietveld Academie en het Arnhem Fashion Institute. Voorts zijn er bijdragen van de jonge Britse kunstenaar David Sherry, die dit jaar werd genomineerd voor de Beck’s Futures Award, en van de Amerikanen Michael Magnan (oprichter van het modelabel Do Not Provoke Us) en Scott Hug (initiator van het blad K-48). De tentoonstelling Invitiation #75 omvat kleding, tijdschriften, logo’s video’s, muziek, foto’s en installaties.

Invitation #75 is de derde in een reeks tentoonstellingen van gastconservatoren. Iedere zomer wordt een jonge tentoonstellingsmaker uitgenodigd een project in SMBA te realiseren. Na Air de P-P-Paradis van Nina Folkersma (2001), Jim, Jonathan, Kenny, Frances and Sol van Maxine Kopsa (2002) is nu de beurt aan Bart van der Heide.

De tentoonstelling Invitation #75 wordt mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst

www.smba.nl
www.carmenf.com