Tentoonstelling — 6 jun t/m 8 jun 2014

Een overzicht in miniatuur van belangrijke Nederlandse ontwerpen op het gebied van interieur- en meubelvormgeving en architectuur.

Iconische werken van hedendaagse ontwerpers worden in miniatuur in relatie gebracht met die van vroegere voorbeelden uit de tijd van Gerrit Rietveld en H.P. Berlage. Zo geeft SUPERMODELS een beeld van de creativiteit van Nederlandse ontwerpers en architecten, en laat het zien dat de huidige generaties voortkomen uit een rijke voedingsbodem.

De basis van de tentoonstelling bestaat uit 3-D geprinte meubels. Er is een 3D body scan booth aanwezig waar het publiek kennis kan maken met 3D printtechnieken en een 3D-scan van zichzelf kan laten maken. Ook zal er een documentaire te zien zijn over de totstandkoming van het Dutch Design (Doll) House.  

SUPERMODELS is een unieke samenwerking van Nederlandse ontwerpers, producenten en marktpartijen en volledig tot stand gekomen met private middelen. SUPERMODELS zal de komende jaren op minstens twaalf locaties in het buitenland te zien zijn, in onder meer Londen, Berlijn, Washington en Chicago.

Concern

SUPERMODELS is een initiatief van Concern, het ontwerpbureau dat onder meer tekende voor het interieur van Restaurant Stedelijk en de vitrines in de collectiepresentatie vormgeving van het museum. Het idee voor SUPERMODELS is bij creatief directeur Gilian Schrofer ontstaan tijdens een aantal handelsmissies waaraan Concern de afgelopen jaren deelnam.

3 onderdelen van SUPERMODELS

Dutch Design Architect Houses is een compilatie van Nederlandse architectuur en laat enkele schaalmodellen van exemplarische woonhuizen zien, zoals Maison d’Artiste van Van Doesburg & Van Eesteren en woonhuis Hardglas van Jan Benthem.

Dutch Design Models toont meer dan 100 Nederlandse stoelontwerpen van de afgelopen eeuw, waaronder Rietvelds Zigzagstoel, Marcel Wanders’ Knotted Chair, de Ear Chair van Jurgen Bey en de Endless Flow Chair van Dirk Vander Kooij. Alle modellen zijn uitgevoerd op schaal (1:6) en 3d geprint (in wit polyamide), waardoor verwantschappen en diversiteit in vorm extra goed zichtbaar worden.

Dutch Design (Doll) House is een metersgroot modern poppenhuis. Daarin wordt – op schaal – het summum van de Nederlandse vormgeving getoond, van ontwerpers en kunstenaars als Petra Blaisse (Inside Outside), Van Eijk & Van der Lubbe, Ineke Hans, Richard Hutten, Claudy Jongstra, Krijn de Koning, Kossmann.dejong, Makkink & Bey, Scholten & Baijings, Aam Solleveld en Edward van Vliet. Voor deze tentoonstelling is de lijst van ontwerpers uitgebreid en zullen er zo’n 60 kamers te zien zijn.

Dutch Design (Doll) House. Foto: Concern

Achtergrond Dutch Design (Doll) House

Het Dutch Design (Doll) House grijpt via diverse wegen terug op cultuurhistorische waarden en de rijke Nederlandse ontwerp-geschiedenis. Het sluit aan bij de Duits/ Nederlandse traditie vanaf de zestiende en zeventiende eeuw, toen ambachtslieden in opdracht van de gegoede burgerij poppenhuizen vervaardigden die de rijkdom en ordentelijkheid van het huishouden demonstreerden. Dit moderne poppenhuis laat het rijke erfgoed en de laatste ontwikkelingen op het gebied van Nederlandse vormgeving zien.