Tentoonstelling — 4 nov 2007 t/m 5 jan 2008

Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

In het project Toeval gezocht werkten 15 groepen kinderen van 4 – 7 jaar zes weken begeleid door kunstenaars en leerkrachten op hun school.

Startpunt was: de werkwijze van het kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek: verzamelend, onderzoekend, ordenend, opnieuw juttend, experimenterend, zoekend naar toeval, met nieuwe materialen, samenwerkend en individueel. De kinderen bepaalden zelf de koers. Het project liet zich inspireren door de Reggio Emilia-benadering en werd intensief gedocumenteerd in foto, woord en film.

Een selectie van alle werken en van alle werkprocessen van de 325 kinderen wordt getoond. Zichtbaar is hoe de expressieve talen van jonge kinderen verbonden zijn met de artistieke talen van kunstenaars. De tentoonstelling Toeval gezocht is onder grote belangstelling op 3 november geopend en is nog te zien tot 6 januari tegelijk met Cruel Bonsai van Heringa/Van Kalsbeek..  

Symposium
Op 12 december werd aan Toeval gezocht een symposium gewijd in het museum. Behalve dat het project werd gepresenteerd en bediscussieerd, werden voordrachten uit verschillende invalshoeken gegeven. Sprekers waren: Robbert Dijkgraaf, universiteitshoogleraar mathematische fysica, en Marjan Slob, filosoof en publicist. Schrijfster Joke van leeuwen trad op met een slotcolumn.

Samenwerking
Dit project is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband van het Stedelijk Museum, Huisingh Advies en Projecten, Kunst en Cultuur Noord-Holland, Steunpunten Kunsteducatie Noord-Holland en Bureau Koers Nieuw West.