Tentoonstelling — 18 mei t/m 13 okt 2019

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt.

“Voor mij documenteert uw boek niet alleen een wezenlijk moment in de geschiedenis van Zuid-Afrika, maar zegt het juist ook iets over het heden. Ik zou uw foto’s daarom graag terug willen brengen.” 

Met deze e-mail krijgt Welkom in Suid-Afrika (1991) van Ad van Denderen (NL, 1943) plots een kritisch vervolg. In dit veelgeprezen fotoboek legt hij de laatste dagen van Apartheid in het goudmijnstadje Welkom vast. Vijfentwintig jaar later krijgt het project een nieuwe wending op initiatief van Lebohang Tlali (ZA, 1978), die opgroeide in een nabijgelegen township en het boek toevallig ontdekte op de kunstacademie in Kaapstad. Nu werken beide fotografen, samen met stichting Paradox, aan een meerstemmig vervolg: Welkom Today. In de tentoonstelling worden uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Van Denderen, Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt.

Welkom Today - archiefbeeld, Thabong, jaren 1970
Welkom Today - archiefbeeld, Thabong, jaren 1970