Tentoonstelling — 22 okt 2022 t/m 5 mrt 2023

Bad Color Combos geeft een overzicht van het recente werk van de kunstenaar Yto Barrada, met onder meer film, textiel, fotografie en sculptuur. Deze solotentoonstelling brengt Barrada’s werk van de laatste vijf jaar en speciaal nieuw ontwikkeld werk bijeen. Dit is haar eerste solotentoonstelling in Nederland met niet eerder getoond, multidisciplinair werk.

In Bad Color Combos onderzoekt Yto Barrada culturele fenomenen, persoonlijke geschiedenissen en natuurlijke processen. Vanuit een feministisch en ecologisch perspectief brengt Barrada verschillende thema's naar voren zoals de versnelling en vertraging van de tijd, moederschap, spel, het ambacht van het verven met natuurlijke kleurstoffen en kleur als materiaal; tradities van het modernisme en onze vergeefse pogingen om de natuur te beheersen.

Boek nu

Yto Barrada, Untitled (After Stella, Sunrise II), 2020, katoen en verf uit plantenextracten. © Yto Barrada, met dank aan Pace Gallery en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg. Foto: Peter Clough
Yto Barrada, Untitled (After Stella, Sunrise II), 2020, katoen en verf uit plantenextracten. © Yto Barrada, met dank aan Pace Gallery en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg. Foto: Peter Clough

Modernisme, een andere blik

Yto Barrada verwijst in haar werk vaak associatief naar het internationale modernisme in een poging westerse kunstopvattingen te ontregelen en de lokale vraagstukken van globalisering te onderzoeken. In de serie After Stella zoomt ze in naar een specifiek moment in de geschiedenis van de abstracte schilderkunst: de colorfield-schilderijen die de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella halverwege de jaren zestig maakte. Stella liet zich inspireren door zijn reizen in Marokko en vernoemde schilderijen naar Marokkaanse steden. Daarnaast refereert Barrada ook aan Mohamed Chebaa, Farid Belkahia en Mohammed Melehi, schilders verbonden aan de Casablanca School in de jaren 1960, pioniers van het Noord-Afrikaans modernisme.

Film: Yto Barrada, 'The Power of Two or Three Suns', 2020, 16 mm film overgezet naar video, kleur, geluid, 11 min., 11 sec., film still.
Yto Barrada, The Power of Two or Three Suns, 2020, 16 mm film overgezet naar video, kleur, geluid, 11 min., 11 sec., film still. © Yto Barrada, met dank aan Pace Gallery en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg.

Films

In deze tentoonstelling worden drie van Barrada’s belangrijkste (8 en 16 mm) films gepresenteerd: Tree Identification for Beginners (2017), The Power of Two or Three Suns (2020) en Continental Drift (2022). The Power of Two or Three Suns is opgenomen in een industrieel testlaboratorium waar verschillende materialen en producten worden onderworpen aan kunstmatig gesimuleerde natuurlijke krachten om hun duurzaamheid te beoordelen. De blootstelling van kleuren aan de kracht van de (artificiële) zon fungeert als metafoor voor het verstrijken van de tijd, voor veroudering en verval, en voor de impact van klimaatverandering en de ecologische crisis.

Collectiviteit

Naast haar sociaal-politieke engagement, is Yto Barrada's artistieke praktijk gebaseerd op het idee van gemeenschap, artistieke verwantschap en samenwerking met vrienden en familie. In een zaal waar het idee van spel, educatie en experiment centraal staat, presenteert zij niet alleen haar eigen werk, maar ook dat van andere vrouwelijke kunstenaars van verschillende generaties: Elodie Pong (1968) en Bettina (Bettina Grossman, 1927 – 2021) evenals nieuw werk dat zij samen met haar 8-jarige dochter Tamo maakte.

OVER YTO BARRADA

Yto Barrada werd geboren in Parijs in 1971, groeide op in Marokko en studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen aan de Sorbonne, Parijs. Sindsdien woont en werkt ze in Tanger en New York.

Barrada's werk is tentoongesteld in Tate Modern (Londen), MoMA (New York), The Renaissance Society (Chicago), Witte de With (Rotterdam), Haus der Kunst (München), Centre Pompidou (Parijs), Whitechapel Gallery (Londen), en de Biënnale van Venetië van 2007 en 2011. Ze heeft vele internationale onderscheidingen ontvangen, meest recentelijk de 2022 Queen Sonja Print Award (Oslo). In 2006 richtte Barrada de Cinémathèque de Tanger op, het eerste filmhuis en cultureel centrum van Noord-Afrika. Haar nieuwste project is The Mothership, een eco-feministisch onderzoekscentrum en residency, gericht op natuurlijke kleurstoffen en textiel, en gehuisvest in een boerderij in Tanger. De plantenextracten uit deze tuin leverden de kleurstoffen voor veel van de kunstwerken in deze tentoonstelling.

Yto Barrada, Untitled (cosmos yellow), 2021, zijde, verf uit plantenextracten. © Yto Barrada, met dank aan Pace Gallery en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg. Foto: Damian Griffiths
Yto Barrada, Untitled (cosmos yellow), 2021, zijde, verf uit plantenextracten. © Yto Barrada, met dank aan Pace Gallery en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg. Foto: Damian Griffiths

Politiek, historisch, artistiek en altijd persoonlijk.

— Het Parool
 • Zaal met twee kunstwerken, links Elodie Pong, 'Just do it?', 2022. Rechts After Stella Sunrise. Kleuren paars, lichtgroen, donker oranje, roze, en blauw.
  Zaalopname Yto Barrada – Bad Color Combos. (links) Elodie Pong, 'Just do it?', 2022. Foto: Peter Tijhuis
 • Zaalbeeld van donker oranje wand met 18 kleine werken, allen zwarte achtergrond met groene figuren.
  Zaalopname Yto Barrada – Bad Color Combos. Foto: Peter Tijhuis
 • Zaalbeeld van twee wanden, en groot wit gerasterd werk in het midden.
  Zaalopname Yto Barrada – Bad Color Combos. Foto: Peter Tijhuis

Verdieping

Conservator Leontine Coelewij bracht een bezoek aan The Mothership, lees hier haar research log via Stedelijk Studies. 

En luister naar een kort interview met Yto Barrada (Engels) via deze link of de bar hieronder.

Voor de tentoonstelling hebben we samen met vier talentvolle sprekers Rahma El Mouden, Cathelijne Blok, Meryem Slimani en Raja Felgata een audiotour gemaakt. De vier vrouwen onderzoeken hun relatie tot de kunst van Yto Barrada en vertellen je persoonlijke verhalen op basis van Barrada's kunstwerken. Wil meer weten? Luister naar de gratis audiotour in het Stedelijk.

om deze content te zien.

De tentoonstelling Yto Barrada – Bad Color Combos is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van het Mondriaan Fonds, de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds, Stichting Zabawas, the Swiss Arts Council Pro Helvetia en het Institut français NL. De tentoonstelling is samengesteld door het Stedelijk Museum Amsterdam en georganiseerd door het Stedelijk Museum Amsterdam en Kunsthalle Bielefeld.

 • Mondriaan fonds logo
 • Logo Stedelijk Museum fonds
 • Logo Zabawas
 • Prohelvetia logo
 • Insititut Francais logo
Waardering: 5 van de 5 stars de Volkskrant

Eerbetoon

Lees meer Door— Lucette