foto van performance

Reperformance — 5 t/m 16 juni

The House with the Ocean View (2002) is een van de meest uitdagende durational performances waarin het menselijk uithoudingsvermogen op de proef wordt gesteld. Voor deze performance leeft een performer twaalf achtereenvolgende dagen en nachten in de tentoonstellingsruimte van het museum. Ze houdt zich daarbij aan strenge regels, waaronder niet eten, niet praten en driemaal daags douchen.

Marina Abramović,'The House with the Ocean View', 2002. Sean Kelly Gallery, New York. Met dank aan de Marina Abramović Archives © Marina Abramović.

De performance vindt plaats in de nagebouwde installatie van de oorspronkelijke performance van Marina Abramović uit 2002: drie op een verhoging gebouwde Spartaans ingerichte ruimtes die fungeren als slaap-, woon- en badkamer, gescheiden van de bezoekers door ladders met messen als sporten. Het publiek is uitgenodigd om in stilte een verbinding met de performer aan te gaan.  

Programma

Overdag

Deze performance vindt van 5 tot en met 16 juni plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam, als onderdeel van de grote overzichtstentoonstelling van het werk van Marina Abramović. De performance is te bezoeken tijdens de openingsuren van het museum.

Boek ticket

Holland Festival

Op 8, 11 en 15 juni organiseert het Stedelijk in samenwerking met Holland Festival speciale avondopenstellingen. Bezoek de tentoonstelling en The House with the Ocean View na sluitingstijd, leer meer tijdens een verdiepende lezing van curator Karen Archey en ervaar zelf de Marina Abramović Methode door aan een of meer performatieve installaties deel te nemen.

Meer info & tickets

Meer over de tentoonstelling 

Dompel je onder in de wereld van de legendarische Marina Abramović, in het grootste overzicht ooit in Nederland! Ruim 60 belangrijke werken tonen de ontwikkeling van het indrukwekkende oeuvre van de pionier van de performancekunst in de afgelopen vijftig jaar: van haar vroege werk, dat ze maakte in het voormalige Joegoslavië en in Amsterdam, tot de baanbrekende performances met haar partner Ulay en het solowerk waarmee ze nog steeds actief is.

Meer info

zwartwit foto van Marina Abramović die schreeuwt
Marina Abramović, 'Four Crosses: The Evil (positive)', 2019 (detail). Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Marina Abramović

The House with the Ocean View vindt plaats van 5 t/m 16 juni en wordt uitgevoerd door Jia-Yu Chang Corti.

De avondopenstellingen van de performance The House with the Ocean View zijn een gezamenlijk initiatief van Holland Festival en Stedelijk Museum Amsterdam.