In UITGELICHT vind je verdieping bij de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum. Kunst en Tegencultuur 1967–1970 in longreads, fotospecials, achtergrondverhalen en een podcast serie.

Podcast

Reis mee terug naar het magisch centrum Amsterdam van de jaren 1967-70. In 4 afleveringen dwaal je samen met kunstenaars, krakers, Dolle Mina's en andere hoofdrolspelers en getuigen uit die tijd door de stad. Laat je meenemen naar de legendarische plekken van toen: De Dam, het Vondelpark, het Spui en de Weteringschans. Met interviews met o.a. kunstenaars Wim T. Schippers, Jeroen Henneman, Tjebbe van Tijen, Iris de Leeuw, Dolle Mina Dunya Verwey, journalist Roel Janssen en fotograaf Pieter Boersma.

De podcasts duren 25 - 45 minuten. Elke vrijdag volgt er een nieuwe aflevering! Luister nu online naar aflevering 1 en 2!

Mis geen aflevering!  Abonneer je via iTunes

Amsterdam en de revolutionaire buitenwereld

longreads

Het Stedelijk publiceert diverse longreads bij de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum. Hierin kijken verschillende auteurs naar de wisselwerking tussen Amsterdam en de revolutionaire buitenwereld. Conservator Leontine Coelewij geeft een introductie op hoe Amsterdam eind jaren 60 uitgroeide tot magisch centrum, op de kunstscene in die tijd en de maatschappelijke context. Socioloog Eric Duivenvoorden kijkt onder meer naar de kraakbeweging en de beginjaren van Kabouter. Janna Schoenberger (Universiteit van Amsterdam) laat zien hoe het roemruchte televisieprogramma Hoepla opschudding veroorzaakte en schrijft over de acties van Dolle Mina.
Gedurende de looptijd van de tentoonstelling volgen nog meer longreads. Houd deze website en onze social media kanalen in de gaten om niets te missen.

Fragment uit een aflevering van Brandpunt (KRO, 24 januari 1970) over de Dolle Mina, 1970
Fragment uit een aflevering van Brandpunt (KRO, 24 januari 1970) over de Dolle Mina, 1970

Speespakken, Cubaanse affiches & de Insektensekte

beeld specials

Diverse auteurs brengen de jaren 1967–1970  in beeld in korte visuele verhalen. Harm Stevens (conservator Rijkmuseum) licht de speespakken van Luuks Laboratorium uit, Suzanna Héman (Stedelijk Museum) neemt je mee langs de Cubaanse affiches uit de collectie van het Stedelijk en de wonderlijke wereld van de Insektensekte.
Gedurende de looptijd van de tentoonstelling volgen nog meer beeldverhalen. Houd deze website en onze social media kanalen in de gaten om niets te missen.

De Kontinue tekening van Tjebbe van Tijen

De Kontinue Tekening was een project van kunstenaar Tjebbe van Tijen die streefde naar ‘binnen en buiten aktiviteiten die geen theater, beeldende kunst, muziek dans of amusement zijn, maar uitingen die buiten deze kaders zijn onder te brengen, en ook niet met het eufemisme happening worden aangeduid’. Op 23 augustus 1967 kwam uit de riolering in Londen de Kontinue Tekening tevoorschijn, die in de daaropvolgende dagen naar Nederland reisde. Tjebbe van Tijen heeft de uitvoering van zijn Kontinue tekening in de periode 1967-2018 uitgebreid gedocumenteerd in een scroll die hier valt te bekijken.
Bekijk

De volledige documentatie van alle onderdelen van de scroll is te vinden op Het Archiefcomitee van de Toekomst.

Tjebbe van Tijen, 1966.
Tjebbe van Tijen, 1966.

Stadswandelingen (najaar 2018)

Dit jaar staat de Maand van de Geschiedenis in het teken van het thema ‘Opstand’, een onderwerp dat ook in de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum ruimschoots aan bod komt met o.a. de krakersacties, protesten van de Dolle Mina's en het de hippiescene. Elke zaterdagmiddag in oktober biedt het Stedelijk daarom stadswandelingen aan. Het thema Kunst op de barricades, dat in de tweede aflevering van de podcast aan bod komt, vormt het startpunt van de wandeling. Samen met een rondleider staan deelnemers stil bij plekken in Amsterdam die in de jaren ’60 het decor vormden voor diverse protesten, manifestaties en happenings.

Meer info binnenkort online

Luistertip!
De tweede aflevering van de Stedelijk podcast serie Op de Barricaden gaat helemaal over opstand en protest. De aflevering staat vanaf half juli online op iTunes en Soundcloud.

Koert Stuyf, Verend trottoir, 1970  Foto © Ad Petersen
Koert Stuyf, Verend trottoir, 1970 Foto © Ad Petersen