De kunstenaars van de kunstenaarsgroep De Stijl gebruikten vaak rechte lijnen en de kleuren rood, geel en blauw. Waarom deden ze dat eigenlijk? De Stijl impliceert dat ze de enige echte stijl is. Maar is dat ook zo? Of zijn er nog meer kunststijlen?

Voor wie
Groep 6 - 8
Duur
1,5 uur
Toegang
€ 82,50 per 15 leerlingen plus max. 2 begeleiders (SO 2 groepen van max. 8 leerlingen)
Boeken
Boeken
Wanneer je in maart een rondleiding wil volgen, is deze tot 23 januari te boeken. Wanneer je in april wil komen, is deze tot 23 februari te boeken, enz.

Tijdens deze rondleiding maken de leerlingen kennis met verschillende kunststijlen. Ze onderzoeken wat de regels zijn van De Stijl door onder andere aandachtig te kijken naar het werk van Piet Mondriaan. Ook nemen ze een kijkje bij Remy Jungerman. De stijl van Mondriaan en die van Jungerman lijken misschien wel op elkaar, maar toch zijn ze heel verschillend. Via allerlei korte opdrachten ontdekken de leerlingen uiteenlopende kunstenaars en vinden ze misschien wel hun eigen stijl.

Tijdens de workshop maken ze in groepsverband een levensgrote compositie volgens de regels van De Stijl, met camera, beamer, grote kleurvlakken én zichzelf. Ook bouwen ze een compositie, nu niet volgens de regels van De Stijl maar volledig in hun eigen stijl.

Workshop De Stijl - Mijn Stijl. Foto: Tomek Dersu Aaron
Workshop De Stijl - Mijn Stijl. Foto: Tomek Dersu Aaron

In de klas

Leerlingen maken in de klas vast kennis met de idealen van de kunstenaars die tijdens het bezoek centraal staan. In de handleiding staan suggesties voor creatieve opdrachten. In de afsluitende les maken de kinderen, net zoals de kunstenaars van De Stijl, een tijdschrift waarin zij hun eigen idealen weergeven.

Handleiding
Presentatie

Voordelig naar het Stedelijk museum?

Voordelig naar het museum reizen of geld besparen op het bezoek zelf? Bekijk hier de mogelijkheden. Meer info

Goed om te weten

Praktische info

Kom je met de klas naar het Stedelijk? Dan zijn de volgende dingen goed om te weten:

  • Als de leerlingen een opdracht van school meekrijgen, zijn alleen potlood en pen toegestaan in het museum, geen stiften of verf.
  • De begeleidende leraar (minimaal één begeleider op 15 leerlingen) is te allen tijden verantwoordelijk voor het handhaven van de orde en de gedragsregels t.a.v. zijn/haar groep. Dit betekent dat er altijd een begeleider vanuit school bij de leerlingen aanwezig is.
  • Voorwerpen als grote (rug)tassen en paraplu’s kunnen schade veroorzaken en mogen niet mee op zaal. Deze kunnen worden achtergelaten in de gratis bemande garderobe.
  • Eten en drinken is alleen toegestaan in het Zadelhoff Café en TEN Good Food Café.

Bekijk de huisregels van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Meer info

Boeken