Voor wie
VMBO, HAVO, VWO
Duur
2 x 45 min online (aaneensluitend)
Prijs
€ 82,50
Taal
Nederlands
Boeken
Programma’s zijn te boeken tot de 1e dag van de maand ervoor via de buttons bovenaan de pagina. Bijvoorbeeld: een programma in januari is te boeken tot 1 december.

Deepfakes: Als het over deepfakes gaat, gaat het vaak alleen over de risico's. We kunnen niet meer zien of een video of foto echt is of nep, en daardoor is het de ideale manier om misinformatie te verspreiden. Terwijl deze technologie voor kunstenaars juist enorm veel nieuwe mogelijkheden biedt. Ze gebruiken kunstmatige intelligentie om dingen te visualiseren die niet bestaan, zoals herinneringen of dromen. Hoe werkt dit precies? We weten inmiddels welke mogelijkheden Photoshop of filters bieden om foto's te bewerken, maar hoe kunnen we herkennen dat video's niet door een mens maar door een computer gemaakt zijn?

In deze workshop maakt de leerlingen visueel geletterd door ze in aanraking te brengen met een nieuwe generatie kunstenaars die computer gegenereerd werk maken.

Dit programma bestaat uit een introductie-les (online) en een verwerkingsles die je daarna zelfstandig kunt uitvoeren met je klas. In het programma worden kunstgeschiedenis, burgerschap en geschiedenis geïntegreerd aangeboden.

 • Foto: Claire Bontje
  Foto: Claire Bontje
 • Foto: Claire Bontje
  Foto: Claire Bontje
 • Foto: Claire Bontje
  Foto: Claire Bontje
 • Foto: Claire Bontje
  Foto: Claire Bontje

STEDELIJK X THE HMM

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Stichting The Hmm. The Hmm is een inclusief platform voor internetculturen. Via evenementen, online redactionele artikelen, deskundig advies en educatieve programma's reflecteren we op het online gedrag van mensen, de nieuwste internettrends en de mechanismen achter Big Tech-bedrijven en hun impact op de samenleving.

VOORDELIG NAAR HET MUSEUM

Voordelig naar het museum reizen of geld besparen op het bezoek zelf? Bekijk hier de mogelijkheden.
Meer info

GOED OM TE WETEN

 • Leerlingen interacteren via de chat/vraag functie in LessonUp. De chat functie van Teams/Zoom/Google Classroom is niet zichtbaar voor onze docenten.
 • Onze museumdocent is te gast bij de school en moet worden uitgenodigd voor een online vergadering (bijvoorbeeld Teams, Zoom of Classroom). Hiervoor wordt voorafgaand aan de les contact opgenomen door de museumdocent.
 • De begeleidende leraar (minimaal één begeleider op 15 leerlingen) is te allen tijde verantwoordelijk voor het handhaven van de orde en de gedragsregels t.a.v. zijn/haar/hen groep. Dit betekent dat er altijd een begeleider vanuit school bij de les aanwezig is.

WAT HEB JE NODIG?

 • Webcam en microfoon, idealiter iedere leerling op eigen laptop/tablet.
 • Leerlingen hebben toegang nodig tot de app of website van LessonUp. Hiervoor is geen account nodig, de school hoeft dus geen abonnement af te sluiten.
 • Een lijst met voornamen voor onze docent.