Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Tentoonstelling — 29 aug 2014 t/m 21 feb 2015

Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.

Het Stedelijk Museum presenteert On the Move, een tentoonstelling over de nieuwste ontwikkelingen in de fotografie. Het is de meest recente aflevering van de gemeentelijke kunstaankopen die het museum iedere twee jaar organiseert met financiële steun van de Gemeente Amsterdam. De aankopen daaruit zijn altijd een belangrijke, actuele bijdrage aan de collectie van het museum.

Ontmoet alvast alle kunstenaars van On the Move op ons YouTube-kanaal.

Klassieke manieren om met fotografie een verhaal te vertellen zijn de reportage en het fotoboek. Tegenwoordig verkennen steeds meer fotografen nieuwe manieren om verhalen vorm te geven, mogelijk gemaakt door technische ontwikkelingen zoals apps, audiovisuele presentaties en websites. Deze tendens is ook zichtbaar in de grafische vormgeving. De rol van de grafisch ontwerper gaat nu veel verder dan het ‘achter elkaar zetten van beelden’ voor een fotoboek. 

On the Move toont die ontwikkelingen in de fotografie en laat de grote verscheidenheid aan manieren zien waarop kunstenaars en fotografen werken, in dialoog met grafisch ontwerpers. De titel On the Move verwijst naar de bewegingen in de fotografie en naar de reizen die veel van de fotografen hebben afgelegd voor hun projecten. 

In het najaar deed het Stedelijk een oproep aan in Nederland werkzame kunstenaars om werk in te zenden waarmee zij nadrukkelijk op zoek zijn naar nieuwe, speelse, kritische of uitdagende vormen van verhalen vertellen. Het museum ontving 471 inzendingen. 

Een jury bestaande uit Carolien Glazenburg (conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum), Anne Ruygt (junior conservator fotografie Stedelijk Museum), Ad van Denderen (fotograaf), Karin Krijgsman (studieleider van de opleiding Fotografie aan AKV St. Joost) en Dimitri Nieuwenhuizen (medeoprichter van ontwerpstudio LUST) selecteerde 28 namen, van jonge makers tot gevestigde kunstenaars. De selectie werken omvat zowel bestaande projecten als niet eerder getoond werk, dat op dit moment speciaal voor de tentoonstelling ontwikkeld wordt.

Geselecteerd zijn:

Club DonnyMarc Roig Blesa en Rogier DelfosVerena BlokSara BloklandOlivier van Breugel en Simone MuddePersijn Broersen en Margit LukácsSarah CarlierElspeth DiederixMeike Eggers en Michael AnhaltRingel GoslingaRob Hornstra en Arnold van BruggenRobert Knoth en Antoinette de JongThomas KuijpersKadir van LohuizenAnaïs Lopez, Eva Smallegange en Linda Braber | Hans van der MeerTheo NiekusGábor ÕszRune PeitersenAhmet PolatJohannes SchwartzPetra StavastAnoek Steketee en Eefje BlankevoortMartine StigNadine StijnsAndrea StultiensElisabeth TonnardWitho Worms en Hans Gremmen  

Aankopen 2015

Op 20 januari zijn de aankopen bekendgemaakt, Er is werk aangekocht van in totaal tien kunstenaars waaronder een iPad app, video-installatie, installatie voor de roltrap, fotografie en meerdere publicaties. Van nog eens acht projecten zijn publicaties verworven voor de collectie.
Lees meer 

Meet the artists in a minute
Voor On the Move hebben we videoportretten van een minuut gemaakt van aller geselecteerde kunstenaars. Bekijk ze op ons  YouTube-kanaal, door te klikken op de namen hierboven of in het museum via de QR-code op de zaalteksten. 

Voor On the Move zijn ook enkele multimediale producties geselecteerd. Deze grootschalige projecten zijn de afgelopen jaren in teamverband ontwikkeld voor verschillende platforms. Zoals Love Radio, een transmediale documentaire over het proces van verzoening in Rwanda, aan de hand van een populaire radiosoap, die fotograaf Anoek Steketee en journalist Eefje Blankevoort maakten met vormgevers Kummer & Herrman en interactive designer Sara Kolster. Dit soort meerjarige fotoprojecten wordt niet alleen als eindresultaat gepresenteerd in een museum, maar vindt vaak al tijdens het maakproces zijn weg naar het publiek via zowel traditionele als nieuwe media. Zo ontvouwde The Sochi Project van fotograaf Rob Hornstra en journalist Arnold van Bruggen zich in vijf jaar tijd in verschillende fotoboeken, tentoonstellingen, tussentijdse cahiers en een website.

Veel kunstenaars en fotografen in On the Move maken gebruik van alternatieve bronnen, zoals burgerjournalistiek en ander beeldmateriaal van internet. Soms als een aanvulling op de eigen fotografie, waarbij de fotograaf ook de rol van redacteur of curator aanneemt. In andere gevallen wordendeze bronnen onderwerp van een kritische beeldanalyse. Thomas Kuijpers verzamelde bijvoorbeeld foto’s van Amerikaanse soldaten, die op Twitter protest aantekenden tegen de positie van hun regering in de Syrische burgeroorlog. Alle beelden komen samen onder de hashtag #IDIDNTJOIN, zo ook de geënsceneerde foto’s die Kuijpers zelf plaatste. Dit roept de vraag op of het überhaupt nog mogelijk is te achterhalen welke beelden ‘authentiek’ zijn en welke propaganda? 

CLUB DONNY

On the Move toont een selectie fotoboeken van jonge makers, die vaak in eigen beheer zijn uitgegeven. Ook biedt de tentoonstelling ruimte aan seriematig uitgegeven tijdschriften, zoals het ‘gesamtkunstwerk’ Club Donny en Theo Niekus’ autonome cahiers met Amsterdamse straatfotografie.  

Enkele fotografen blikken terug op hun eerdere werk en geven daar een nieuwe wending aan, zoals Petra Stavast die in 2002 een bijzonder portret maakte van haar toenmalige hospita, Ramya, en zich dit jaar, na Ramya’s overlijden, opnieuw verdiepte in haar levensverhaal. Andere kunstenaars onderzoeken het werk van andere fotografen, zoals Andrea Stultiens die een dialoog aanging met het werk van de Oegandese studiofotograaf Deo Kyakulagira.


On the Move wordt samengesteld door Carolien Glazenburg, Anne Ruygt en Hripsimé Visser. Gedurende de tentoonstelling zal Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum, een aantal werken aankopen voor de collectie van het museum.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een cahier met onder meer een essay van Taco Hidde Bakker, schrijver en fotocriticus. De publicatie zal in grote oplage worden verspreid, onder meer bij alle kunstacademies in Nederland, en is voor € 2 verkrijgbaar in het museum.  

Het ontwerp van de tentoonstelling en van de bijbehorende publicatie wordt verzorgd door Kummer & Herrman.

PUBLIC PROGRAM

stedelijk|gallery talks, aug 2014 - jan 2015
On the Move met …

stedelijk|forum, 18 jan 2015
On the Move: Image/Text/Print/Screen. Remediations of the Photographic Book in Contemporary Media Culture
Taal: Engels
Locatie: Teijin Auditorium
Meer informatie en video

blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat er speelt in het Stedelijk Museum.

inschrijven nieuwsbrief