Nieuws — 3 nov 2014

Beatrix Ruf, op 1 november begonnen als directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, heeft haar eerste aankoop gedaan: het schilderij Zwei Lampen uit 1994 van Isa Genzken (Duitsland, 1948), een van de meest vooraanstaande en invloedrijke kunstenaars van de afgelopen dertig jaar.

In 2009 had Isa Genzken haar eerste retro-spectieven, in Museum Ludwig, Keulen en in de Whitechapel Gallery in Londen. In 2013 bracht het MoMA in New York haar grootste overzicht tot nu toe. Genzken maakt zowel sculpturen, schilderijen, foto’s, collages, tekeningen, kunstenaarsboeken, films als installaties en is met haar werk een belangrijke inspiratiebron voor andere kunstenaars.

De veelheid aan objecten die ons omringen, de snelle consumptie en de dynamiek van de stad voeden haar werk. Genzken levert vaak commentaar op de manier waarop wij mensen onze omgeving en maatschappij opbouwen en vervolgens vernietigen. Hoe stijlen in mode, design en media elkaar razendsnel opvolgen waarbij het oude eerst moet worden vernietigd voor het nieuwe zich manifesteert. Zij beschouwt dit patroon als een menselijke uiting van hoop. Haar toon varieert van hard conceptueel tot speels en frivool. Het Stedelijk Museum verzamelt het werk van Isa Genzken al sinds 1985 en heeft onder meer foto’s, een sculptuur en een installatie van haar in de collectie. Schilderijen zijn binnen het oeuvre van Genzken uiterst schaars en daarmee zeer geliefd bij verzamelaars, zowel musea als privécollectioneurs.  

Beatrix Ruf over de aankoop: “Toen ik net was benoemd als nieuwe directeur van het Stedelijk hoorde ik dat dit zeldzame, vroege schilderij beschikbaar was. Ik wist meteen dat het een perfecte aanvulling zou zijn op het werk van Genzken dat we al in de collectie van het Stedelijk hebben. De manier waarop Genzken de vorm van deze klassieke design lampen gebruikt, in zo'n gelaagde techniek, maakt het werk op zichzelf ook een beeld van het licht. Daarmee staat het in de traditie van Rembrandt, en het doet ook denken aan de zeefdruk schilderijen van Warhol, en de grote ontdekkingen die Moholy-Nagy deed op het gebied van fotografie. De mogelijkheid om aan het begin van mijn ambtstermijn een schilderij van een dergelijke zeldzaamheid en betekenis toe te voegen aan de collectie van het Stedelijk bestendigt mijn lange samenwerking met deze belangrijke kunstenaar. Daarnaast benadrukt het schilderij het belang van de dialoog tussen kunst en vormgeving; een dialoog die ik graag wil voeren met de collectie van het Stedelijk.” 

De nieuwe aankoop is vanaf 3 november te zien in het Stedelijk Museum.

De aankoop is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Moderne en hedendaagse kunst) en het Mondriaan Fonds.