Nieuws — 23 sep 2012

WE ZIJN OPEN. Het Stedelijk Museum Amsterdam is op zaterdag 22 september officiëel geopend door koningin Beatrix. Na een een toespraak van directeur Ann Goldstein en een statement van burgemeester van Amsterdam Van der Laan opende de koningin samen met de jonge blikopeners in de performance 'Open' van kunstenaar Rory Pilgrim (Bristol, 1988) het vernieuwde Stedelijk Museum. De muziek tijdens de openingsceremonie werd gezongen door het Nationaal Jeugdkoor o.l.v. Wilma ten Wolde. Nu is iedereen weer van harte welkom in het Stedelijk. Komt allen! 

Na de officiële opening was het museum zaterdagavond niet alleen gevuld met kunst, maar ook met een unieke verzameling van Nederlandse artiesten. Zo traden zangeres Wende Snijders en de Jeugd van Tegenwoordig op en vormde Mezzosopraan Tania Kross een gelegenheidsformatie met DJ Kypski en het Matangi String Quartet. Hans van Manen en Ernst Meisner maakten een choreografie voor een bijzonder ballet op de oude trappen van het oude gedeelte van Stedelijk. Deze choreografie werd uitgevoerd op een uniek muziekstuk van de Engelse kunstenaar Scanner. Nico Dijkshoorn, Joost Zwagerman en Christophe Vekeman bespraken kunst in het entreegebied en harpiste Lavinia Meijer trad op in de Erezaal. Acteur Hans Dagelet en violiste Esther Apituley gaven een optreden en acteur Porgy Fransen droeg gedichten voor tussen werken van Karel Appel. De nieuwe roltrap veranderde regelmatig in een bewegende catwalk met modellen die drie creaties droegen van ontwerper Bas Kosters die waren geinspireerd op 'La Perruche et la Sirene' van Henri Matisse. En in 'Club Stedelijk' ( het auditorium) werd er gedanst op de solo-sets van DJ Isis.  

Bekijk de live uitzending van de opening door de NOS en AVRO

Meer over nieuwbouw
Meer over collectie

dankzij

Mede dankzij de Founders en Donateurs van de Stichting Fondsenwerving en -beheer Uitbreiding en Renovatie Stedelijk Museum is de nieuwbouw en renovatie van het Stedelijk Museum Amsterdam tot stand gekomen.