Tentoonstelling — 26 aug t/m 30 okt 2015

Jaarlijks terugkerende presentatie van de best verzorgde boeken van het afgelopen jaar (2015). Een Vlaams-Nederlandse jury selecteerde vijftig boeken, 33 Nederlandse titels en 17 Vlaamse boeken. Nieuw dit jaar is de rol van een studentenjury: vijf studenten van verschillende academies doorliepen hetzelfde proces als de vakjury en kwamen tot een eigen selectie. 

In 2016 zijn Nederland en België gezamenlijk gastland op de Frankfurter Buchmesse. De Stichting Best Verzorgde Boeken heeft daarom met de Vlaamse Uitgevers Vereniging de jurering van 408 inzendingen van in 2015 ontworpen boeken verzorgd. Er zijn vijftig boeken geselecteerd, 33 Nederlandse titels en 17 Vlaamse boeken.

de jury

De Nederlands-Vlaamse jury bestond uit: Koen Brams (voormalig directeur Jan van Eyck Academie & voormalig hoofdredacteur De Witte Raaf), Luc Derycke (ontwerper, Gent), Carolien Glazenburg (conservator Stedelijk Museum Amsterdam), Freek Kuin (creatief directeur drukkerij robstolk) en Wouter Roelants (boekhandelaar en uitgever). Vier van de inzendingen: Other Evidence, Blindfold, Brick en Het Meest Geloofde Sprookje zijn inmiddels ook bekroond door de internationale jury van Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig. Nieuw dit jaar is de rol van een studentenjury: vijf studenten van verschillende academies doorliepen hetzelfde proces als de vakjury en kwamen tot een eigen selectie. Op twee beeldschermen in de tentoonstelling zal de totale inzending worden getoond en de selectie van de studentenjury.

traditie

De tentoonstelling van De Best Verzorgde Boeken heeft een lange traditie in het Stedelijk Museum. In 1932 werd de eerste editie gepresenteerd, waarna de tentoonstelling met enkele onderbrekingen jaarlijks te zien is geweest in het Stedelijk. Het is de oudste jaarlijkse uitverkiezing door een vakjury van de Nederlandse Best Verzorgde Boeken in Europa.