Tentoonstelling — 1 mrt t/m 2 aug 2014

Een bijzondere selectie uit het werk van de Canadese fotograaf Jeff Wall (Vancouver, 1946), een van de meest toonaangevende kunstenaars van deze tijd.

De tentoonstelling concentreert zich op Walls werk vanaf 1996, met zowel recent kleurenwerk als zwart-wit foto’s. Te zien is een selectie van bijna 40 werken van Wall uit de periode 1996-2013, waaronder het nieuwe, nooit eerder getoonde tweeluik Summer Afternoons (2013). Het is de eerste grote fotografietentoonstelling in het Stedelijk Museum sinds de heropening.

Sinds de jaren ‘80 wordt Jeff Wall geprezen om zijn werk in de vorm van monumentale lichtbakken: ingelijste kleurendia’s die van achteren worden aangelicht door tl-buizen. Hij was een van de eerste kunstenaars die fotografie op een dergelijke grote schaal maakten. De lichtbak is een beelddrager die afkomstig is uit de reclame. Wall gebruikt dit medium als het podium voor zijn figuratieve voorstellingen, straatscènes en interieurs, landschappen en stadsgezichten.

Thema’s in zijn werk zijn de relatie tussen mannen en vrouwen, de grenzen tussen stad en natuur, sociale kwesties zoals geweld en culturele miscommunicatie, nachtmerrieachtige of verleidelijke fantasieën en persoonlijke herinneringen. Het werk van Wall draait om situaties die hij heeft meegemaakt of heeft gezien; dit soort scènes vormt de basis van zijn fotografische reconstructies. In de foto’s zit een typische spanning die voortkomt uit een combinatie van extreem realisme en soms zeer complexe kunstgrepen.

In de tentoonstelling staat de omslag in Walls werk in 1996 centraal: in dat jaar maakte hij voor het eerst zwart-wit foto’s op papier, die hij presenteerde als simpele ingelijste afdrukken. Directer dan de lichtbakken verwijzen de zwart-wit foto’s naar een thematiek en esthetiek die in documentairefotografie wordt gebruikt. Maar anders dan een klassiek fotograaf orkestreert hij ook de inhoud van deze beelden, met gebruik van de middelen die een filmmaker zou inzetten. Voor de kunstenaar zijn foto’s autonome, zelfstandige beelden. Strikt genomen komen al zijn werken met fotografische middelen tot stand. Tegelijkertijd analyseert en verbreedt Wall de fotografische beeldtaal met elementen uit de schilderkunst, film en theater. Daarbij haalt hij graag vooropgezette ideeën en verwachtingen onderuit, ook waar die inmiddels ten aanzien van zijn eigen werk bestaan. Zo maakt hij sinds het begin van de jaren ‘90 ook veel foto’s zonder enige vorm van enscenering.

“Jeff Wall is allereerst een ‘artist’s artist’, hij is bekend en geliefd onder kunstenaars en critici. Het Stedelijk wil met deze tentoonstelling een groter publiek inzicht geven in het werk van een van de kunstenaars die de fotografie als artistiek medium definitief en eigenzinnig op de kaart heeft gezet. Walls werk is zowel klassiek als volstrekt hedendaags, zijn thema’s zijn schijnbaar alledaags maar tegelijkertijd ongelooflijk spannend. Wat op het eerste gezicht helder en begrijpelijk lijkt, is ook complex en raadselachtig. De vorm waarin hij zijn werk presenteert is bovendien prachtig en met een groot oog voor detail gemaakt. De monumentaliteit van zijn werk is vanzelfsprekend en volstrekt overtuigend.”

— Conservator Hripsimé Visser

Publicatie

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt de publicatie Jeff Wall: Tableaux, Pictures, Photographs 1996-2013, vormgegeven door Martha Stutteregger. Het is een gezamenlijk uitgave van het Stedelijk Museum, het Kunsthaus Bregenz en het Louisiana Museum of Modern Art. De auteurs zijn Hripsimé Visser, Yilmaz Dziewior (Kunsthaus Bregenz) en Camiel van Winkel (kunsthistoricus, docent).

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Stedelijk Museum Amsterdam in samenwerking met Kunsthaus Bregenz en het Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk.

Public Program

stedelijk|forum, 1 mrt 2014 
Jeff Wall: Artist talk
Taal: Engels
Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Meer info

stedelijk|forum, 15 jun 2014
Jeff Wall: Fotografie als (Hybride) Kunstobject
Taal: Engels
Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Meer info

BLIJF OP DE HOOGTE

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van wat er speelt in het Stedelijk

inschrijven nieuwsbrief