Boek — 1 okt 2016

Deze publicatie biedt een uitgebreid overzicht van het werk en leven van Jean Tinguely (1925–1991), de Zwitserse kunstenaar die zo’n grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de kinetische kunst.

Op het eerste gezicht zijn de bewegende metalen beelden van Tinguely grappig en speels – maar de vrolijke absurditeit heeft ook een donkere kant: spel, plezier en ironie staan in contrast met agressie, zelfdestructie, en de angst voor de dood. Precies die tegenstelling maakt het oeuvre van Tinguely zo indrukwekkend en interessant.

‘Ik schilderde en schilderde en schilderde. (…) Ik kon het nooit opbrengen om een schilderij af te maken, ik voelde me verlamd, als in een doodlopende steeg. Ik kon gewoon nooit het einde zien en wist niet wanneer ik moest stoppen met schilderen. (…) Dus begon ik te werken met beweging. Beweging bood mij een uitweg uit deze verstarring, bood me een eindpunt. Beweging zorgde ervoor dat ik kon zeggen: “ok, het werk is af.”’ – Jean Tinguely, 1976

Een uitgave van Stedelijk Museum Amsterdam i.s.m. Museum Kunstpalast, Düsseldorf.

Met teksten van Kaira M. Cabañas, Hans-Christian von Herrmann, Dominik Müller, Johan Pas, Margriet Schavemaker, Barbara Til, Beat Wismer en Thekla Zell.

Vormgeving Mevis & Van Deursen, redactie Margriet Schavemaker Barbara Til en Beat Wismer, 288 pagina’s, 22 x 29 cm, hardcover, Nederlands, Engels en Duits, € 19,95 (hardcover, museumeditie) en € 39,95 (deluxe-editie, met luxe stofomslag), ISBN 978-3-86335-938-6 (hardcover, museumeditie) en 978-3-86335-939-3 (deluxe-editie, met stofomslag)