Blog — 3 jul 2014

Voetbal is focus en prestatie. Tijdens het WK is het groots en meeslepend. We leven intens mee met onze topspelers. Marijke Warmerdam´s film ‘Voetbal´ houdt het juist klein.

Lang leve oranje

In opperste concentratie spelen de voetballers de bal naar elkaar toe in de richting van het doel. Op de tribune schreeuwt het publiek manisch. Een oranje meute, vol geschminkt, getooid in juichpakken, brulpetten, kaashoeden, slingers en vlaggen. De bal stuit ondertussen door. Ho! Daar gaat er weer één op z’n gat, een klein drama volgt. De scheidsrechter laat hem verdwaasd achter. Schouderophalend staat hij weer op en speelt hij verder. Het publiek joelt nog altijd even hard. Als de bal in de buurt van het doel rolt, gaat het volume nog een paar tikjes omhoog.

Knappe kop

In de korte film ‘voetbal’ van Marijke Warmerdam is het stil. Nou ja, stil, er rijdt af en toe een auto voorbij en je hoort gekwetter van vogels. Maar het jongetje dat we zien met de voetbal op zijn hoofd is net zo gefocust als ´onze´ jongens in oranje. De voetbal balanceert minutenlang op zijn hoofd. Op de achtergrond een grijzige Hollandse stadswijk. Het filmpje straalt rust uit maar heeft ook iets opmerkelijks. De kijker staart naar een onverstoorbare jongen. Ook in haar andere films legt Marijke Warmerdam graag alledaagse beelden vast. Er is een meisje te zien dat de handstand doet tegen de muur of een man onder de douche. Allemaal even kalm en eigenaardig.

Still uit ‘Voetbal’, Marijke van Warmerdam (1995)
Still uit ‘Voetbal’, Marijke van Warmerdam (1995)
Zaalopname ‘Voetbal’, Marijke van Warmerdam. Foto: Gert Jan van Rooij
Zaalopname ‘Voetbal’, Marijke van Warmerdam. Foto: Gert Jan van Rooij

De overwinning

“Scooooore!” Van Persie kopt de bal met een enorme snoekduik het doel in. Het publiek springt op en juicht op volle toeren. De focus van de voetballers is per direct verdwenen, ze rennen als aapjes over het veld en bespringen elkaar. We zijn door! Feest op het veld en in het land.

De prestatie

Het moment dat de jongen de bal van zijn hoofd laat glijden, luiden de kerkklokken. Als een soort eerbetoon. Negen minuten lang met een bal op zijn hoofd. En dan is het klaar.