Performance — 10 t/m 15 dec 2013

Prijs
entreeprijs Stedelijk Museum
Locatie
begane grond (voor de ingang van de ABN Amro-zaal)
Tijd
10 t/m 15 dec, 13.00 tot 16.00
Taal
Engels, van 14.00 - 17.00 uur
Toegang
n.v.t.

Het Stedelijk Museum is bijzonder trots om in het kader van het Public Program de kunstenaar AA Bronson te verwelkomen die op de begane grond van het Stedelijk zijn performance Tent of Healing presenteert. Tent of Healing is een doorlopende overpeinzing – zowel privé als en public, geheim en toch openbaar, een performance zonder spektakel. De tent zelf is een atelier, cocon en kuuroord ineen: een plek waar naar de toekomst wordt gekeken, wordt geflirt en gemediteerd. In dit hybride werk is AA Bronson zowel het object als subject: de kunstenaar is een kunstwerk geworden. Hij is de gewonde genezer die genezen wil worden. Hij is de performer die anderen vraagt aan zijn performance mee te doen. Hij is het lichaam dat deze meditatie over dood en sterven belichaamt.

Tent of Healing is een nomadische performance. Vanaf donderdag 10 december tot en met zondag 15 december 2013 is de perfomance in het Stedelijk te zien. De kunstenaar zelf zal iedere dag tussen 14.00 en 17.00 uur aanwezig zijn. (Of niet?) Misschien is hij alleen, misschien heeft hij mensen bij zich. Misschien is hij te zien, maar misschien ook niet. Het museum is een plek om in rond te kijken, maar wat ga je zien, of word je bekeken?

De performance loopt door op steeds andere plekken en tijdstippen. Hij vindt deels plaats op een geheime locatie op loopafstand van het museum, zonder getuigen of verslaggeving, op onaangekondigde momenten. En er wordt gefluisterd dat er halverwege de performance een middernachtelijke ontmoeting zal zijn op een niet nader bepaalde plek. De performance is ook online te volgen, op een website die de kunstenaar niet bekendmaakt, op een URL waar hij over zwijgt.

De performance is een meditatie over de dood, maar ook over gemeenschapszin, collectiviteit en de zorg voor elkaar. Tent of Healing roept de geesten op van bevolkingsgroepen uit de geschreven geschiedenis, bijvoorbeeld het onnoemelijke aantal slaven dat in de koloniale tijd door Nederlandse handelsposten is gedreven; de honderden heksen, zowel mannen als vrouwen, die hier ten tijde van de inquisitie zijn afgeslacht; en zij die nog niet zo lang geleden overleden aan HIV of AIDS. Maar uiteindelijk is het een overpeinzing over de dood van de kunstenaar zelf.

De tent is gemaakt door de wever Travis Meinolf (Marin County, Californië). Meinolf heeft in de tent kleren en dekens verwerkt uit zijn eigen huis in Berlijn, waarmee hij in dit project een deel van zijn leven, zijn bestaan en in wezen van zichzelf deelt en weggeeft. De tent schept een band en laat zien hoe de ene kunstenaar voor de andere zorgt. De architect, ontwerper en echtgenoot van AA Bronson, Mark Jan Krayenhoff van de Leur, ontwierp de tentconstructie en ook het kostuum voor deze performance, die het kader vormen voor de meditatie van de kunstenaar.

Meer informatie over AA Bronson

De kunstenaar en genezer AA Bronson (1946, Vancouver) woont en werkt op dit moment in Berlijn als gast van het Berliner Künstlerprogramm van de DAAD. In de jaren zestig verliet hij met een groep vrienden de universiteit om een vrije school op te richten, een commune en een ondergrondse krant. Er volgde een avontuurlijk bestaan met gestalttherapie, radicale vormen van onderwijs en onafhankelijk uitgegeven geschriften. In 1969 richtte hij met Felix Partz en Jorge Zontal de kunstenaarsgroep General Idea op, die in de daaropvolgende 25 jaar bleven samenwonen en werken aan het levende kunstwerk van hun samenzijn. Hun eerste solotentoonstelling, in 1979, vond plaats in het Stedelijk. Sinds 1994, toen zijn beide partners overleden, stelt AA Bronson zijn werk solo tentoon en werkt daarbij vaak samen met kunstenaars van een jongere generatie. Zijn werk is aangekocht door het Whitney Museum of American Art, de National Gallery of Canada en het Museum of Modern Art en is opgenomen in tal van andere internationale, particuliere en openbare collecties. Zijn tentoonstelling The Temptation of AA Bronson is nog tot 5 januari 2014 te zien in het Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam.