Events — 27 t/m 29 nov 2014

Tijdens het laatste weekend van november verandert Amsterdam weer drie dagen lang in een Internationaal podium voor hedendaagse beeldende kunst en het ontdekken van jong talent tijdens het Amsterdam Art Weekend.

Tijd
27 t/m 29 nov, 15.08 tot 23.00
Toegang
Noodzakelijk. Stuur een email naar reservations@stedelijk.nl met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.

De derde editie van Amsterdam Art Weekend vindt plaats in het laatste weekend van november. Voor de duur van een lang weekend verandert de hoofdstad in een internationaal georiënteerd ontmoetingscentrum voor veelbelovende en gerenommeerde kunstenaars, liefhebbers en professionals. Opnieuw staat het ontdekken van jong talent centraal.

IDFA Rondleidingen in het Stedelijk Museum

Hoe representeren kunstenaars de werkelijkheid in hun werk? Deze vraag is het focuspunt in de 90 minuten durende IDFA rondleiding door het Stedelijk Museum, waarin een aantal werken uit de collectie worden bekeken door een documentaire lens.

Data en tijd: 22-30 november, 11.00 uur

Rondleidingen zijn in het Engels. Om 10.45 uur verzamelen bij de IDFA zuil in de entreehal. Geen toegang na de start van de tour. Tickets zijn exclusief verkrijgbaar via de IDFA website en kassa's, en kunnen niet worden gekocht bij het Stedelijk Museum.

Projectie Tony Oursler

Van 30 november t/m 16 januari tussen 07.00 – 09.00 en 17.00 – 23.00 uur is de projectie X ERGO Y van Tony Oursler te zien op de witte gevel van het Stedelijk Museum, aan de kant van de Van Baerlestraat en het Museumplein. Met het werk dat hij voor het Stedelijk maakte verwijst Tony Oursler ook naar zijn (gevel)-projecties die gelijktijdig in de Oude Kerk te zien zijn.

Gevarieerd programma op maat

Amsterdam Art Weekend 2014 is een kunstmanifestatie met een gevarieerdprogramma op maat. Het aanbod is zorgvuldig afgestemd op een wisselend publiek van liefhebbers, professionals en beginnende of juist ervaren verzamelaars. Deelnemers zijn galeries, musea, kunstinstituten, en kunstenaarswerkplaatsen. De programmering van Amsterdam Art Weekend 2014 is op een aantal pijlers gebaseerd. In grote lijnen gaat het om Gallery Exhibitions, Performances, Screenings, Conversations, en Residencies. 

Conversations

Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, De Balie en Amsterdam Art Weekend organiseren een aantal debatten tussen kunstenaars, kunstprofessionalsen deskundigen uit verschillende disciplines. Centraal thema is ‘Kunst en Samenleving’. Deelnemers zijn o.a. Beatrix Ruf, vanaf 1 november de nieuwe directeur van het Stedelijk, Matthew Slotover, directeur van de internationaal gerenommeerde kunstbeurs Frieze (London en New York) en Zachary Formwalt, een Amerikaanse kunstenaar die in Amsterdam woont. Voor Ruf wordt dit het eerste openbare debat in haar functie als directeur van het Stedelijk. De Appel organiseert een debat over verschil en overeenkomst in artistieke benadering tussen nonprofit en commerciële partijen.


Conversations - The World inside the Art
Met Jelle Bouwhuis (curator Stedelijk Museum Bureau (SMBA)
Donderdag 27 november
Locatie: De Balie
Tijd: 15.30 - 17 uur 

Conversations - Art, Capital & Avantgarde
Met Beatrix Ruf (directeur Stedelijk Museum Amsterdam) en Jelle Bouwhuis (curator Stedelijk Museum Bureau (SMBA).
Zaterdag 29 november
Locatie: De Balie
Tijd: 10.30 - 12.00 uur 

Gallery Exhibitions

Op donderdagavond, 27 november, vindt in alle 27 deelnemende galeries de opening plaats van een speciaal voor Amsterdam Art Weekend gemaakte tentoonstelling van jong en/of gevestigd talent. Meteen vanaf de start fungeert heel de stad als kunstbeurs, een weekend lang. Het is een beurs met bijzondere troeven.

Overzicht actuele tentoonstellingen tijdens het Amsterdam Art Weekend in het Stedelijk. 

Opening exhibition Zachary Formwalt
Donderdag 27 november
Locatie: Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA)
Tijd: 17.00 - 19.00 uur 

Screenings

Amsterdam Art Weekend en IDFA werken samen in het speciaal aan videokunst gewijde programma Paradocs. In het licht hiervan vertonen zij in EYE een aantal kunstfilms die door Amsterdamse galeries, de Rijksakademie van beeldende kunsten en De Ateliers ter beschikkingzijn gesteld. Er is werk te zien van o.a. Yael Bartana, Rebecca Digne enErik van Lieshout. Het programma Amsterdam Art Weekend at IDFA is samengesteld in samenwerking met Joost Daamen (programmeur IDFA Paradocs) en Bart Rutten (Conservator/Hoofd Collecties a.i. Stedelijk Museum Amsterdam).

Amsterdam Art Weekend at IDFA - The Artist Is Present
Met Bart Rutten (Stedelijk Museum Amsterdam)
Zaterdag 29 november
Locatie: EYE
Tijd: 14.00 - 16.00 uur 

Amsterdam Art Weekend at IDFA - Going Mental
Met Bart Rutten (Stedelijk Museum Amsterdam) 
Zondag 30 november
Locatie: EYE
Tijd: 14.00 - 16.00 uur 

Performances

Onder de titel ‘The Artist Speaks’ presenteert de Oude Kerk een performanceprogramma dat aanhaakt bij de net geopende solotentoonstelling van Tony Oursler. Vier kunstenaars – Melanie Bonajo, Hedwig Houben, Frank Koolen en Paulien Oltheten – refereren, ieder op een andere plek inde Oude Kerk, aan thematische en beeldende aspecten uit Ourslers werk.

Stedelijk: Hito Steyerl - The Museum is a Battlefield (Part 2)
Donderdag 27 november
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd: 21.30 - 22.30 uur
Meer info

Residencies

Verspreid door de hele stad, in galeries, musea en instituten, is werk van resident artists en alumni van de Rijksakademie en De Ateliers te zien. Niet te missen event is ‘RijksakademieOPEN’. Alleen op zaterdag en zondag, en alleen gedurende dit ene weekend, opent de Rijksakademie haar deuren. Belangstellenden krijgen de kans om kunstenaarateliers te bezoeken en kennis te maken met het werk van ambitieuze en getalenteerde kunstenaars die een veelbelovende toekomst tegemoet gaan.

Deelnemers

Galeries: Akinci, Boetzelaer|Nispen, Borzo modern & contemporary art, Ellen de Bruijne Projects, C&H art space, Flatland Gallery, Galerie van Gelder, Annet Gelink Gallery, Grimm, Gerhard Hofland, Jeanine Hofland, Juliette Jongma, Galerie Wouter van Leeuwen, Lumen Travo, Galerie Alex Daniels - Reflex Amsterdam, Galerie Ron Mandos, Galerie Onrust, Ornis A. Gallery, Galerie Gabriel Rolt, Slewe, Stigter Van Doesburg, Tegenboschvanvreden, Torch, Upstream Gallery, VZL / Contemporary Art,Galerie Fons Welters, Martin van Zomeren.

Kunstenaarswerkplaatsen: Rijksakademie van beeldende kunsten, De Ateliers.

Musea/instituten: de Appel arts centre, EYE, Foam, Manifesta, Oude Kerk, Stedelijk Museum Amsterdam, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

En: De Balie, IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), Stadsschouwburg Amsterdam

Volledige programma op de website van Amsterdam Art Weekend

Of download de app:

 

Over Amsterdam Art Weekend

Amsterdam Art Weekend is een jaarlijks terugkerend evenement, bedoeld om de hedendaagse, beeldende kunst in Amsterdam zichtbaar te maken op nationaal en internationaal niveau. Na twee succesvolle edities volgt dit najaar de derde editie. Boegbeeld is Adriana González Hulshof (32), directeur van Amsterdam Art (voorheen Stichting Capital A). Deze Nederlands-Peruaanse kunsthistorica geeft leiding aan de inhoudelijke programmering en aan de organisatie van het Amsterdam Art Weekend. Naast haar werkzaamheden voor Amsterdam Art en in het verlengde hiervan voor Amsterdam Art Weekend is González Hulshof comitélid bij Young Stedelijk.