Events — 19 feb 2016

Tijd
19 feb, 15.00 tot 16.00
Taal
Engels

Het Stedelijk Museum organiseert leesgroepen, verdeeld over vier middagen, die gericht zijn op specifieke thema's uit de tentoonstelling Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art. Dit programma biedt reflectie op ideeën over conceptuele kunst, de samenwerking tussen kunstenaar en curator, en de sporen die deze in de kunstgeschiedenis en onze samenleving hebben achtergelaten. De programmatitels refereren aan belangrijke projecten van Siegelaub: How Is Art History Made, How To Read Donald Duck, Curatorial Attitudes, en Textiles. Vier specialisten helpen de deelnemers met het bestuderen en analyseren van deze onderwerpen, om ze gezamenlijk in een nieuw licht te plaatsen.

De eerste editie, getiteld How Is Art History Made, wordt georganiseerd door kunstenaar Matthieu Laurette. In een interview voor het tijdschrift frieze (nummer 154, april 2013) sprak hij met Seth Siegelaub over de nalatenschap van de conceptuele kunst, de oorsprong van curatorschap, en de manier waarop kunstgeschiedenis wordt gecreëerd.

OVER DE SPREKER

Matthieu Laurette is een Franse conceptuele kunstenaar die werkt met een veelheid aan media, van tv en video tot installaties en publieke interventies. Hij gebruikt diverse strategieën om de relaties tussen conceptuele kunst, pop art, institutionele kritiek, economie en de hedendaagse samenleving te verkennen. Onder zijn bekendste werken zijn Apparitions (1993-heden), Money-back Products (1991-2001), I AM AN ARTIST (1998-heden) and THINGS: Purchased With Funds Provided By (2010-2020).

OVER DE GESELECTEERDE TEKSTEN

Voor de Close Reading over How Is Art History Made selecteerde Laurette een poster, een videofragment en een gepubliceerd interview:

-          Seth Siegelaub, poster voor het publieksprogramma How Is Art History Made tijdens Art Basel 2011, Kunsthalle Basel

-          Seth Siegelaub, Monica Monika Szewczyk en Adam Szymczyk, Talk Salon | Talk | How Is Art History Made, Art Basel 2011, Kunsthalle Basel

-          Mattieu Laurette en Vivian Sky Rehberg, “The Real World”, Frieze magazine 154 (April 2013)

Om de geselecteerde materialen te ontvangen reserveert u via reservations@stedelijk.nl.

MEER CLOSE READINGS OVER SETH SIEGELAUB

Close Reading Seth Siegelaub: How To Read Donald Duck?

Spreker               Cees Hamelink (professor emeritus, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit Amsterdam)

Datum                  11 maart, 16.00 – 17.00 uur

Taal                       Engels

Close Reading Seth Siegelaub: Curatorial Attitudes
Spreker               Maxine Kopsa (directeur Kunstverein Amsterdam, curator en criticus)
Datum                  18 maart, 16.00 – 17.00 uur
Taal                       Engels

Close Reading Seth Siegelaub: Textiles
Sprekers             Sara Martinetti (onderzoeker en curator)

Merel van Tilburg (kunsthistoricus, University of Geneva)

Datum                  1 april, 16.00 – 17.00 uur
Taal                       Engels